Student je godinama snimao sebe kako sjedi, a zahvaljujući tim fotkama danas je milioner

Student je godinama snimao sebe kako sjedi i tako postao milijunaš. Nema hrabrosti reći roditeljima.


student

Jedan student iz Indonezije obogatio se doslovno preko noći nakon što je kolekciju svojih selfija petvorio u nezamjenjive tokene, odnosno “non-fungible tokens” ili NFT jer je mislio da će “to biti zabavno”, piše Independent.

Sultan Gustaf Al Ghozali, koji studira informatiku, u razdoblju od četiri godine snimio je gotovo 1.000 slika sebe kako sjedi ispred svog računara, a potom ih transformisao u NFT – jedinstvene digitalne artikle koji se kupuju, prodaju i pohranjuju na blockchainu.

22-godišnjak je prvobitno svakoj slici odredio cijenu od samo 3 dolara, ali im je ubrzo porasla vrijednost nakon što su privukle pažnju visokorizičnih trgovaca kriptovalutama, tako da se pojedinačne slike sada prodaju za više od 10.000 USD.

 – Učitavam svoju fotografiju u NFT, lol, objavio je na Twitter 10. januara.

Već sljedećeg dana je napisao:

Ne mogu vjerovati da su ljudi zapravo kupili moje NFT fotografije, 35 ih je već prodano u jednom danu.

Više od 200 njegovih selfie NFT-ova prodano je istog tog dana, a još stotine su kupljene tokom sljedećih par dana na platformi OpenSea.

 – Nikad nisam mislio da će neko htjeti kupiti toliko selfija, zbog čega sam kao početnu cijenu i stavio samo 3 dolara, navodi Sultan. Lokalne porezne vlasti već su ga kontaktirale putem Twittera kako bi ga uputile na plaćanje poreza, ali on tvrdi da njegovi roditelji još uvijek ne znaju za njegovo novostečeno bogatstvo.

 – Da budem iskren, još uvijek nemam hrabrosti reći roditeljima. Oni bi se pitali odakle mi taj silni novac, rekao je Sultan.