Student iz Sjeverne Koreje osuđen na smrtnu kaznu nakon što je prokrijumčario seriju Squid Game u državu

Pohranio ju je na USB stik koji je sakrio.


file 20211015 22 20jrcw

Sjevernokorejski student osuđen je na smrt nakon što je u zemlju donio kopiju Netflixove ultra-popularne serije Squid Game.

Sjevernokorejske nadzorne vlasti uhvatile su studenta nakon što je prodao nekoliko primjeraka emisije kolegama studentima koji su zatečeni kako je gledaju. Navodi se da se student vratio iz Kine s digitalnom verzijom serije pohranjenom na skrivenom USB flash disku. Sada se suočava sa smrću od strane streljačkog voda.

Ostalih šest studenata koji su uhvaćeni kako gledaju seriju također su osuđeni na pet godina teškog rada – dok su nastavnici i školski upravitelji otpušteni i suočavaju se s “protjerivanjem” na rad u udaljenim rudnicima, navodi The Tab.

Sjeverna Koreja ima strogu zabranu ulaska u zemlju materijala sa Zapada i Južne Koreje, a dužnosnici sada vrše pretrage na fakultetu među studentima kako bi pronašli još stranih medija.

Sve je počelo prošle sedmice kada je student potajno kupio USB stik s južnokorejskom dramom Squid Game i gledao je s jednim od svojih najboljih prijatelja, rekao je izvor za sprovođenje zakona.

Izvor je rekao da je par razgovarao o seriji s prijateljima koji su se zainteresovali i kupili kopije od njega. Hapšenje sedmero studenata prvi je put da vlada primjenjuje novousvojeni zakon o “eliminaciji reakcionarne misli i kulture”, u slučaju koji uključuje maloljetnike, prema izvoru.

Zakon, koji je usvojen prošle godine, predviđa maksimalnu smrtnu kaznu za gledanje, zadržavanje ili distribuciju medija iz kapitalističkih zemalja, posebno iz Južne Koreje i SAD-a.

Izvor je dodao da vlada shvata incident “veoma ozbiljno”.

Središnji odbor je otpustio dekana i njihovu savjetnicu za mlade, rekli su.