Stiže li nam “pilula za pamćenje”?

Naučnici sa Stenforda su otkrili način kako da mozak životinja vrate u takozvano "plastično" stanje, nalik dječjem, čime se pospješuje učenje novih vještina.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naučnici sa Stenforda su otkrili način kako da mozak životinja vrate u takozvano “plastično” stanje, nalik dječjem, čime se pospješuje učenje novih vještina.

Advertisements

Kako piše britanski “Independent”, istraživanje zvuči kao nešto iz naučno-fantastičnih filmova, ali praktično znači da je pronađen način da se životinje (naučnici se nadaju, kasnije i ljudi) načine “pametnijim”.

Advertisements

Tim naučnika je eksperimentisao sa proteinom PirB, koji omogućava životinjskim moždanim ćelijama da se lakše podsjete ranije naučenih vještina, ali i otežava mogućnost da se nauče nove vještine.

Uočeno je da kada se vještački smanji lučenje tog proteina, receptori drugačije funkcionišu i mozak stvara brže veze, prenosi RTRS.

Tim koji predvodi profesorka Karla Šac radio je sa životinjama koje imaju “lijeno oko” i ustanovio da se primjerci kod kojih je “prigušeno” lučenje proteina lakše prilagođavaju takvoj situaciji i životom sa samo jednim okom.

Kako piše “Independent”, tim je ustanovio da je uvođenje mozga u tzv. “plastično” stanje, dovelo do toga da bar jedan dio mozga postaje prilagodljiviji, što znači da bi mogao da se lakše oporavlja od oštećenja, da se “prespoji”, ali i usvaja nove vještine.

Istraživanje je značajno jer bi moglo znatno da pomogne prilikom liječenja povreda mozga, moždanih udara i drugih neuroloških problema. Takođe, neki od rezultata istraživanja značiće i u borbi protiv Alzhajmera.

Sljedeća prepreka za naučnike je to što ljudi nemaju PirB već više verzija sličnog proteine od LilrB2 do LirB5.

(24sata.info)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!