Stipendije Vlade Republike Slovačke za akademsku 2020/21. godinu

Vlada Slovačke Republike raspisala je konkurs za dodjelu 48 stipendija stranim studentima koji žele studirati na slovačkim državnim fakultetima u akademskoj 2020/21. godini.


slovakia flag 1568754239

Stipendije se odnose za sve nivoe studija, od bachelor do doktorskog ciklusa, te za društvene, prirodne, tehničke, kao i zdravstvene nauke. Bosanskohercegovačim studentima na raspolaganju su 2 stipendije.

Vlada Slovačke Republike će putem stipendije osigurati 280, odnosno 330 eura mjesečno studentima, zavisno od ciklusa studija, kao i jednokratna primanja po upisu i po završetku studija. Prema procjeni Vlade, za smještaj je u Slovačkoj, u prosjeku, potrebno izdvojiti između 50 i 80 eura mjesečno, te 210 eura mjesečno za prehranu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Predavanja će se uglavnom odvijati na slovačkom jeziku, te je stoga neophodno njegovo poznavanje. Studentima se, međutim, pogotovo stranim, preporučuje i poznavanje engleskog jezika sa kojim će se često susretati.

Prijave za stipendije zajedno sa kompletnom dokumentacijom moguće je podnijeti elektronskim putem na web stranici: www.vladnestipendia.sk gdje je dostupan i priručnik sa svim aktuelnim informacijama, a prijave se podnose na engleskom jeziku do 30. maja 2020. godine.

Tehničku pomoć moguće je zatražiti na broj telefona: +421/907/551-404 ili putem mail-a: helpdesk@studyabroad.sk.