Stipendije Vlade Republike Slovačke za akademsku 2020/21. godinu

Vlada Slovačke Republike raspisala je konkurs za dodjelu 48 stipendija stranim studentima koji žele studirati na slovačkim državnim fakultetima u akademskoj 2020/21. godini.


slovakia flag 1568754239

Stipendije se odnose za sve nivoe studija, od bachelor do doktorskog ciklusa, te za društvene, prirodne, tehničke, kao i zdravstvene nauke. Bosanskohercegovačim studentima na raspolaganju su 2 stipendije.

Vlada Slovačke Republike će putem stipendije osigurati 280, odnosno 330 eura mjesečno studentima, zavisno od ciklusa studija, kao i jednokratna primanja po upisu i po završetku studija. Prema procjeni Vlade, za smještaj je u Slovačkoj, u prosjeku, potrebno izdvojiti između 50 i 80 eura mjesečno, te 210 eura mjesečno za prehranu.

Predavanja će se uglavnom odvijati na slovačkom jeziku, te je stoga neophodno njegovo poznavanje. Studentima se, međutim, pogotovo stranim, preporučuje i poznavanje engleskog jezika sa kojim će se često susretati.

Prijave za stipendije zajedno sa kompletnom dokumentacijom moguće je podnijeti elektronskim putem na web stranici: www.vladnestipendia.sk gdje je dostupan i priručnik sa svim aktuelnim informacijama, a prijave se podnose na engleskom jeziku do 30. maja 2020. godine.

Tehničku pomoć moguće je zatražiti na broj telefona: +421/907/551-404 ili putem mail-a: helpdesk@studyabroad.sk.