Šta znači raditi u nestereotipnoj banci u BiH?

Mnogi bi rekli da je Merhila Đulić jedna obična dvadesetsedmogodišnja djevojka iz Novog Travnika koja živi i radi u Sarajevu. U slobodno vrijeme voli da pročita dobru knjigu, pogleda zanimljiv film te nastoji da se posveti zdravom načinu života kroz pripremu domaće hrane i trčanje na Vilsonovom šetalištu.


merhila

Međutim, Merhila je jedna od onih mladih ljudi koji su ostali u našoj zemlji i odlučili da se znanjem iskažu i zaposle se u BiH. Svoje iskustvo o radu u banci sa 100% njemačkim kapitalom u BiH odlučila je da podijeli i sa drugima.

Završila sam Ekonomski fakultet u Zenici 2012. i tražila priliku za prvi profesionalni angažman koji bi neko mogao da ponudi studentu bez iskustva. Nakon što sam pronašla oglas za ProCredit Entry Programme odlučila sam da se prijavim te sam uskoro i postala polaznik ovog šestomjesečnog programa.

Po završetku programa i prolaska uvodne obuke dobila sam priliku da, uz saradnju sa mentorom, radim na poziciji Savjetnice za mala preduzeća. Za mene je to bio izazov, ali sam uz podršku mentora uspjela vrlo brzo da postanem samostalna u radu. Trenutno, moj posao obuhvata rad sa klijentima i zahtjeva odlično poznavanje njihove djelatnosti i finansijskih potreba, praćenje trendova na tržištu te, u skladu sa tim, i savjetovanje klijenata i kreiranje odgovarajuće ponude usluga koja bi mogla na pravi način doprinijeti daljem razvoju njihovog biznisa.

Mala i srednja preduzeća se svakodnevno susreću sa različitim izazovima na tržištu i potrebna im je banka koja može odgovoriti kvalitetno i efikasno na njihove zahtjeve. Kao Savjetnica za mala preduzeća na raspolaganju sam klijentima za različita pitanja i nedoumice koje se mogu pojaviti u poslovanju firme.

1
Sastanak sa klijenticom koja se bavi proizvodnjom solarne energije

Moram priznati da je rad na ovoj poziciji zahtjevan, budući da naši klijenti, bosansko-hercegovački privrednici, očekuju i zaslužuju visok kvalitet usluge. Odgovor na ovakve zahtjeve od mene traži praćenje tržišnih trendova te kontinuirano učenje i profesionalni razvoj. Ono što je bitno jeste da je i Banka svjesna izazova sa kojima se susreću njeni zaposlenici te da stoga ulaže značajna sredstva u njihov razvoj. Od svog zaposlenja imam priliku da se konstantno unaprjeđujem kroz razne vidove obuka. U toku svake godine pohađam edukacije koji su usko vezane za moj posao. Sve to mi je omogućilo da bolje razumijem tržište na kojem poslujemo, specifičnosti poslovnih modela naših klijenata i njihove potrebe.

2
Slobodne aktivnosti za vrijeme kursa engleskog jezika u Frankfurtu, Njemačka

Da se zaista radi o nestereotipnoj banci, govori i činjenica da sve obuke u ProCredit Bank nisu isključivo vezane za konkretne pozicije. Jedna od takvih je i kurs engleskog jezika u trajanju od 6 sedmica koji sam pohađala na ProCredit Akademiji u Njemačkoj. Interakcija sa klijentima kao i rad u međunarodnoj kompaniji, kao što je ProCredit Bank, je nezamisliv bez poznavanja engleskog jezika i drago mi je što sam imala priliku biti dio ovog nezaboravnog iskustva.

Budući da poznajem izazove sa kojima se susreću osobe koje stiču prvo radno iskustvo, svoje znanje nesebično dijelim u ulozi mentora novim kolegama koji pohađaju Program i koji praktičnu obuku imaju u poslovnici.  Nadam se da će moj primjer ohrabriti i druge mlade ljude iz BiH da odluče ostati u zemlji i uvidjeti da na tržištu postoje kompanije koje cijene rad i zalaganje, a ne poznanstva i kratkoročne benefite. ProCredit je definitivno jedna od takvih.

Ukoliko želite biti dio priče slične Merhilinoj i ukoliko sebe vidite kao dijelom jedne ovakve institucije, bez obzira na fakultet koji ste završili, ohrabrujemo vas i pozivamo da pročitate više o ProCredit Bank, prilikama za profesionalno usavršavanje koje su zaposlenicima Banke na raspolaganju te načinu na koji možete postati dio ProCredit tima. Sve informacije možete pronaći na posebnoj web stranici posvećenoj ProCredit timu: https://hr.procredit-group.com/bih/ ili o tome prodiskutovati sa članovima našeg Odjela za upravljanje ljudskim resursima, pozivom na broj telefona 033/250-950.