Šta su to soft skills i zašto su potrebni mladima?

Istraživanja Univerziteta Harvard i Fondacije Karnegi pokazuju da uspjeh u poslu zavisi 85% od razvijenosti soft skills vještina, a svega 15% od tehničkih znanja.


colleagues learning together during group study
Ilustracija: Freepik / STUDOMAT

Naziv “soft skills” odnosi se na klaster osobina ličnosti, stavova, navika, manira, komunikacijske sposobnosti, radne etike i interpersonalnih vještina koje karakterišu odnose sa drugim ljudima. S druge strane, postoje “hard skills” ili vještine koje obuhvataju znanja i profesionalne vještine stečene kroz obrazovanje ili radno iskustvo, a koje su mjerljive diplomom i zvanjem.

Soft skills nisu mjerljive, ali se njihov razvoj kod pojedinca ogleda u kvaliteti međuljudskih odnosa i produktivnosti. Soft skills obuhvata timski rad, emocionalnu inteligenciju, profesionalizam, produktivnost, dobru komunikaciju, upravljanje stresom, pravilno organizovanje vremena, kreativnost, vođenje tima, liderstvo, aktivno slušanje, posvećenost, odgovornost….

Zašto je to značajno? Ako ste recimo programer ili inžinjerka (ili bilo koje drugo zanimanje) te imate odlično tehničko znanje, ali ne znate komunicirati unutar tima, ne znate sarađivati sa drugima ili prezentovati vlastite ideje, umjesto podrške, tim će vas prepoznati kao prepreku.

Istraživanja Univerziteta Harvard i Fondacije Karnegi pokazuju da uspjeh u poslu zavisi 85% od razvijenosti soft skills vještina, a svega 15% od tehničkih znanja. Zanimljivo je da ovo istraživanje započeto 1918. godine i da je ova informacija dostupna već 100 godina.

Upravo zbog svega ovoga, poslodavci sve više traže od svojih budućih uposlenika razvijene soft skills, jer će to biti presudno za uspješnost tima u kojem će raditi i na kraju za uspješnost same kompanije.

3 1

Kako razvijati soft skills vještine?

Najbolji način na koji mladi ljudi mogu razviti svoje soft skills vještine jeste kroz aktivnosti omladinskih i studentskih udruženja. Kroz volonterski rad na raznim projektima možete steći znanja iz različitih oblasti i očekivano je da na taj način razvijate vještine rada u timu, organizacije vremena i komunikacije sa kolegama.

Putem seminara i treninga možete da naučite kako razvijati svoje potencijale kroz raznovrsne tehnike i alate. Ono što je prednost soft skills vještina jeste „prenosivost“ – višestruko su primjenjive i možete da ih prenositi u različite oblasti rada. Ovladavanje soft skills vještinama podiže kvalitet života, jer postajete mnogo vještiji, kako u poslovnim relacijama, tako i privatnim.

Udruženje Plus Ultra je u subotu 15.10.2022. godine je održalo treći Soft Skills trening u okviru Programa razvoja Soft Skills vještina mladih. Kroz edukacije na teme samosvijesti, važnosti postavljanja granica, načinu prezentiranja i pravilnog komuniciranja informacija mladi su radili na razvoju svojih vještina.

3 1

Certificirani EESTEC treneri Seid Korać i Marijana Udovčić su se pobrinuli da pruže učesnicima izvanredno iskustvo i znanje kroz tri Soft Skills radionice. Marijana je govorila o važnosti mentalnog zdravlja i pravovremene reakcije na emocije i validiranje napora. Seid je podučavao o tehnikama prezentiranja i načinima na koje se možemo nositi sa strahom od javnog govora. Budući da su ove vještine prepoznate kao jako važan segment pri zapošljavanju, Plus Ultra će planirati i u budućnosti ovaj tip radionica. Čestitamo svim 49 polaznika na uspješno obavljenoj obuci.

– Ukoliko ste grupa mladih koja želi da organizuje slične edukacije ili radi na razvoju svojih vještina budite slobodni da kontaktirate Udruženje Plus Ultra na mail info@plusultra.ba. Vrlo rado ćemo podijeliti našu metodologiju rada, kao i kontakte trenera sa drugim udruženjima i grupama mladih. Vjerujemo da samo zajednički možemo doprinijeti poboljšanju stanja mladih u BiH, kažu organizatori.

Udruženje Plus Ultra je prepoznalo važnost lokalnog djelovanja, te smo za početak, odlučili djelovati na lokalnom nivou. Pa tako, projekat “Podrška razvoju digitalnih i preduzetničkih kompetencija mladih“ sufinansira općina Novo Sarajevo.

Projekat se također realizuje u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ovaj članak je objavljen je u okviru projekta “Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2”, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Sadržaj ove publikacije, kao i nalazi prikazani u njoj, isključiva su odgovornost Udruženja za razvoj i podršku mladih Plus Ultra, i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije (EU), niti Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).