Šta studirati: Ovo su najtraženije profesije u 2021. godini

Tehničke profesije su među najuzbudljivijim profesijama savremenog svijeta. Širenje tehnologije u sve pore savremenog svijeta uključuje ogroman broj ljudi koji pomažu u njegovoj izgradnji. Ali sve inženjere povezuje jedno – uvijek postoji potražnja za njima.


Inzenjeri 2TM

Postojeće i novoosnovane kompanije također se suočavaju sa potragom za odgovarajućim osobljem koje će se baviti profesionalno zahtjevnijim poslovima dok šire svoje aktivnosti. Zajednička karakteristika svih studija u oblasti inženjerstva je da je budući inženjer temeljno osposobljen za profesionalne zadatke, a istovremeno ostavlja ima puno slobode u izboru profesije.

Pripremili smo kratak pregled nekih inženjerskih oblasti, koje su u posljednje vrieme postale najatraktivnije za one koji se tek odlučuju za studije, kao i za poslodavce.

Građevinarstvo

Građevinarstvo prati čovjeka od davnina i jedno je od najstarijih tehničkih zanimanja ikada. U isto vrijeme, ovo je izuzetno široko polje, a današnji graditelj se već tokom studija odlučuje između fokusiranja na visoke ili niske konstrukcije, modelovanja struktura, izgradnje saobraćaja itd. Građevinari učestvuju u svim fazama izgradnje svih vrsta objekata i infrastrukture, od postavljanja u prostor pa nadalje.

Elektrotehnika

Polje primjene znanja elektrotehnike danas je zapravo nezamislivo veliko. Pored elektroenergetike, koja brine o snabdijevanju električnom energijom, i područje elektrotehnike se izuzetno razvilo, što u naše okruženje unosi znanje i razvoj mikroelektronskih uređaja. Automobil, pametna kuća, industrijski i kućni robot, mašina za pranje sudova – svi ovi uređaji nose pečat razvoja ovog polja posljednjih decenija.

Ekonomski inženjering

Ako su građevinari i inženjeri elektrotehnike stručnjaci sa sto i višegodišnjom tradicijom, ekonomski inženjeri su se pojavili kao odgovor na izazove savremene industrije. Brzi tempo promjena u ovoj oblasti istakao je potrebu za profesionalcima koji kombinuju tehničko, kao i ekonomsko i organizaciono znanje. Ekonomski inženjeri svestrano razumiju radni proces, od proizvodnih problema do marketinga, pa su obučeni za rješavanje problema na svim nivoima kompanije.

Saobraćajni inženjering

Sve vrste modernog prevoza moguće su samo uz precizno osmišljen sistem upotrebe. Željeznice, putevi, more i nebo su sve područja u kojima teče saobraćaj i gde bi haos brzo zavladao bez planiranja. Zadatak saobraćajnog inženjera je da planira i izgradi optimalan i bezbjedan saobraćaj, koristeći analogne ili elektronske sisteme saobraćajnih znakova. Također je neophodno predvidjeti moguće gužve u saobraćaju i pametnim planiranjem ih izbjeći.

Hemijsko inženjerstvo

Inženjer hemije prenosi znanje hemijske i farmaceutske profesije na krajnje korisnike. Dizajnira i razvija nove procese u proizvodnji i preradi širokog spektra hemikalija i materijala. Iako se obično povezuje sa farmaceutskom industrijom, područje njegove stručnosti je izuzetno široko i pokriva sve proizvodne procese koji koriste hemijsku tehnologiju – a to je ono što je većina postojećih industrija danas.

Možemo zaključiti da je inženjerstvo izuzetno perspektivna profesija i tako će ostati i u budućnosti. Nema sumnje da će budući inženjer biti visoko rangiran na tržištu rada i lako će nadoknaditi uloženi trud i investicije nakon završetka studija.

Slovenački fakulteti takođe nude izvrsne međunarodno priznate studijske programe u ovoj oblasti, a zbog bilaterlanih sporazuma za studije nije potrebno platiti školarine. Studije su u Sloveniji besplatne. Studiranje u inostranstvu je, naravno, povezano i sa određenom količinom administrativnih postupaka, u vezi kojih možete kontaktirati kompaniju 2TM, koja vam pomaže i savjetuje u svim koracima od izbora studija do upisa, a također preuzima odgovornost za pripremu upisne i ostale dokumentacije. Sve što treba da uradite je da na početku akademske godine sjednete u klupu i započnete studije. Poverite svoje želje 2TM preko e-maila na education@2tm.si