Šta se događa našem tijelu kada jedemo ljutu hranu?

Začinjena, ljuta hrana ima neporeciv utjecaj na cijelo tijelo čovjeka. No, malo je ljudi svjesno pozitivnih i negativnih učinaka s kojima će se morati suočiti.


spicy 1602637817

1. Možete lakše izgubiti kilograme.

Jedenje ljute hrane jednostavan je način sagorijevanja malo viška masnoće. Ništa ne može zamijeniti vježbanje i zdravu prehranu, ali kapsinoidi koji se nalaze u ljutim paprikama ne mogu naštetiti. Poznati su po povećanju potrošnje energije i smanjenju tjelesne masnoće.

2. Vaša će se tolerancija na bol povećati.

Teško je povjerovati, jer je jedenje začinjene hrane samo po sebi bolno za neke ljude. Međutim, stručnjaci sugerišu da kapsaicin može ciljati posebnu tvar u našem mozgu koja je odgovorna za bolne osjećaje. Vara naš mozak da ignoriše bol, što je lijep bonus za one koji se ne boje ljutih stvari.

hot food 1602637757

3. Vaš će se imunološki sistem poboljšati.

Dok uživate u ljutoj hrani, vaše se tijelo obogaćuje antioksidansima. Posebno je korisno tokom sezone gripe, jer nas antioksidanti štite od klica koje napadaju naše tijelo. Ako se već osjećate u neprilikama, skuhajte nešto s čili papričicom, kako bi imunitet ojačao.

4. Postoji šansa da ćete živjeti duže.

Ovo je istraživanje pokazalo da su oni koji su jeli vruću hranu 6-7 dana u sedmici imali 14% nižu smrtnost. Istraživanje je promatralo ljubitelje začinjene hrane neovisno o ostalim čimbenicima rizika, pa začinjena hrana neće pomoći onima koji imaju nezdrav način života.