Šta sa bačenim maskama za lice? Nauka donosi soluciju

Naučnici sa australskog Univerziteta Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) istraživali su metode kako se nositi s ogromnom količinom odbačenih jednokratnih zaštitnih maski za lice, čije se korištenje tokom pandemije nesagledivo povećalo.


face masks 1615105983

U svom istraživanju pokazali su metode recikliranja odbačenih zaštitnih maski za izgradnju cesta. Metodu su nazvali rješenjem cirkularne ekonomije za otpad koji je generiran pandemijom novog koronavirusa.

Advertisements

Otkrili su da je za izgradnju jednog kilometra ceste s dvije saobraćajne trake potrebno 3 miliona odbačenih maski za lice, odnosno da se 93 tone otpada može preusmjeriti s odlagališta otpada u prometnu infrastrukturu.

Materijal za izgradnju ceste zapravo je mješavina usitnjenih zaštitnih maski i obrađene građevinske šute. Taj materijal ujedno zadovoljava i standarde sigurnosti civilnog inženjerstva.

Advertisements

Analiza naučnika pokazala je da materijal iz zaštitnih maski pomaže u krutosti i snazi finalnog proizvoda, koji bi se koristio kao osnovna podloga za ceste.

Navedena studija ujedno je i prva koja istražuje potencijalnu iskoristivost jednokratnih zaštitnih maski u aplikacijama civilnog građevinarstva.

Kad se uzme u obzir da se svakog dana u svijetu koristi 6,8 milijardi jednokratnih zaštitnih maski, bilo je ključno pronaći način kako sigurno zbrinuti ili obraditi taj otpad.