Šta gledati nakon ispitnih rokova: Sedam najbolje ocijenjenih HBO serija

HBO je jedna od najpopularnijih platformi za gledanje serija i filmova.


movie night at home
Ilustracija: Envato

U posljednjih par godina, posebno tokom pandemije, porasla je popularnost platformi za gledanje serija i filmova. HBO je jedna od najpopularnijih platformi za gledanje serija i filmova, a u nastavku prenosimo listu najbolje ocijenjenih serija na ovoj platformi.

1. Band of Brothers – 9,4

Braća po oružju prati četu „E“, elitne padobranske jedinice američke vojske tokom Drugog svjetskog rata. Serija počinje 1942. godine njihovom padobranskom obukom u trening centru u Džordžiji, nastavlja se preko iskrcavanja u Normandiji i borbama po Evropi, a završava se 1945. u Berlinu, na kraju rata.

2. The Wire – 9,3

Radnja serije se odvija u Baltimoru, a sa svakom sezonom radnja se sa ulice pomjera ka gradskim i državnim institucijama, dok cijela serija prati različite društvene krugove. Prva sezona se bavi isključivo drogom, druga je smještena na brodogradilište i prati sindikat lučkih radnika, treća sezona se osvrće na birokratiju i gradsku vlast, četvrta prati obrazovanje, a peta se bavi novinarstvom.

3. The Sopranos – 9,2

Serija prati život Tonija Soprana, šefa italijanske mafijaške porodice Dimeo u Nju Džerziju i njegove poteškoće da održi balans između svog porodičnog života i poslovne karijere u mafijaškoj organizaciji čiji je član. Serija takođe prati živote članova Tonijeve porodice, ali i njegovih poslovnih saradnika.

4. Game of Thrones – 9,2

Radnja serije smještena je na fiktivnim kontinentima Vesteros i Esos i prati događaje članova nekoliko plemićkih porodica u borbi za Gvozdeni prijesto i vlast nad Sedam kraljevstava, kao i dolazak zime i mističnih bića sa severa. Serija se bavi temama kao što su socijalna hijerarhija, religija, lojalnost, seksualnost, građanski rat i kriminal.

5. True Detective – 8,9

Radnja serije prati dvojicu policijskih detektiva iz Luizijane i istražuje njihov privatni i profesionalni odnos tokom 17-godišnjeg lova na jezivog ritualnog ubicu. Kako vrijeme odmiče, a ta misterija mijenja živote i unosi napetost u njihovo partnerstvo, obojica moraju naučiti kolika je cijena iluzije i osvete.

6. The Storyteller – 8,9

Na početku svake epizode pripovjedač uvodi gledaoce u priču koja slijedi, a pritom mu pomaže njegov podrugljivi, ali vjerni pas. Bajkovitom kombinacijom humora, intrige i čarolije nastaje uzbudljiv spoj koji gledaoce neće ostaviti ravnodušnim.

7. Vice

Emisija prati „Vice” novinare i osnivače koji odlaze u različite dijelove svijeta i intervjuišu ljude o političkim i kulturnim temama. Teme su uključivale politička ubistva, mlade proizvođače oružja, djecu bombaše samoubice, indijsku i pakistansku graničnu politiku, klimatske promjene, rad aktivistkinja za ljudska i radnička prava itd., piše portal Alo.studenti.rs.