Srbija: Doktorica koja je vrijeđala studenticu na rasnoj osnovi vraćena na posao

"I have a problem because you are a black krava," rekla je doktorica studentici.


doktorica

Doktoricu Milenu Šćekić iz KC Vojvodina prije tačno godinu dana su svi u Srbiji dobro upamtili. Da, to je ona doktorica koja je u liftu vrijeđala studenticu na rasnoj osnovi. Koja je zbog toga izgubila licencu za rad. Ali i dokazuje da se u Srbiji sve rješava onda kada se slučaj zaboravi, pa je tako doktorica vraćena na posao.

Teško da je neko zaboravio doktoricu koja je u liftu zatekla tamnoputu studenticu rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je djevojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razumije zašto mora da iz njega izađe, doktorica joj je na engleskom jeziku rekla:

 – You go out because corona is now. You go out! F**k you!

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvrijeđana djevojka je doktoricu upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla:

 – With you I have a problem because you are a black krava. (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorica, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine razmatrao je 2. jula 2020. ovaj događaj i donio mišlјenje da ponašanje dr Milene Šćekić nije primjereno i da predstavlјa narušavanje Kodeksa medicinske etike. Obaviještena je Ljekarska komora Srbije i dostavljen im je cjelokupan predmet i raspoloživa dokumentacija na dalјe postupanje i nadležnost.

– Pošto dugo nakon prijave nije pristizala nikakva povratna informacija iz LKS o sudbini ovog predmeta, KCV je u tri navrata upućivao dopise LKS interesujući se o toku postupka i eventualnim merama koje je Komora preduzela protiv dr Šćekić. Dobijali smo odgovor da zbog epidemiološke situacije Etički odbor Komore nije u mogućnosti da održi sednicu i odlučuje po ovoj prijavi, kažu za Telegraf.rs u KC Vojvodine.

Dodaju da im je tek 5. jula ove godine, nakon treće urgencije, proslijeđeno pisano mišljenje Etičkog odbora LKS.

– Obaviješteni smo da je Etički odbor Komore razmotrio prijavu Kliničkog centra protiv dr Šćekić, i da osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom i bilo kom predmetu pa iz tog razloga nije mogao da zaključi da li u radnjama dr Šćekić postoji ponašanje čije je sankcionisanje u nadležnosti Etičkog odbora Komore. Nadalje nas je Etički odbor Komore poučio da jedino oštećena može eventualno protiv dr Šćekić da pokrene postupak pred Sudom časti LKS, objašnjavaju u KC Vojvodine.

Kako kažu, s obzirom na sve, nema zakonskog osnova za sprovođenje bilo kakvog (disciplinskog) postupka i eventualno izricanje bilo kakve mjere iz oblasti radnog prava, pošto se nemili događaj desio mimo radnog vremena i van prostorija ove zdravstvene ustanove.

 – Dakle van rada, uz nepostojanje bilo kakve povezanosti događaja i aktera događaja sa izvršenjem radnih obaveza dr Šćekić u Kliničkom centru, odnosno nepoštovanjem radne discipline propisane pozitivnim propisima Srbije i opštim aktima Kliničkog centra, kažu u KC Vojvodine.

Neko nije imao vremena da se bavi ovim slučajem, doktorica se pokajala, a i nije “vikala” u ordinaciji. Dozvoljeno je da vrijeđa van radnog mjesta i da za to ne bude kažnjena. Osoba koja ispred imena ima titulu – dr.

Stišala se bura, pa kad je javnost mirna izvol'te vratite se u bolnicu. Nemaju oni kad oko tog “banalnog” problema da se zamajavaju. Čim se malo zaboravi, u Srbiji se stvari udese kao da se nikad ništa nije ni desilo. Niko ni ne pominje ono narušavanje Kodeksa medicinske etike. Kao ni njenu “čuvenu” rečenicu upućenu studentici:

 – Zakon naše države ti ne dozvoljava da budeš ovdje, piše Buka.