Srbija: “Crno tržište znanja” – doktorski rad za 3.000 eura

Prodaja akademskih radova je sve učestalija, a fakulteti nemaju način da to spriječe.


seminarski radovi izrada oglasi1

Prodaja akademskih radova je sve učestalija, a fakulteti nemaju način da to spriječe. Jedna studentica javila se portalu 24sata.rs da bi se požalila kako je “pošteno” platila svoj diplomski rad, ali da je prevarena.

seminarski radovi izrada oglasi– Zaista ne znam kome bih se drugom obratila i iznijela problem koji sam imala. Kontaktirala sam sajt (u tekstu 24sata.rs navode da je naziv poznat redakciji) i od njih sam tražila da mi napišu rad od oko 70 strana iz oblasti menadžmenta. Dogovorili smo se za cijenu od 50 eura. U međuvremenu smo bili u kontaktu putem mejla. Ja sam uplatila traženi iznos i na kraju dobila rad sa potpuno drugom temom, nesređenim podacima i smiješnim brojem strana. Slala sam mu još nekoliko mejlova, žalila se, ali od njega ni traga, ni glasa, požalila se ova studentica portalu “24sata“.

“24sata” u svom tekstu dalje navodi da student generacije jednog beogradskog fakulteta živi raskalašno pišući radove za druge i omogućavajući im da tako čak i doktoriraju.

– Pišem doktorate samo iz oblasti koja je srodna mojim studijama. S obzirom na to da doktorati zahtijevaju posebno vrijeme i istraživanje, njih naplaćujem najskuplje, i do 3.000 eura, dok za običan seminarski tražim oko 50 eura, kaže ovaj mladi doktorand napominjući da već godinama ne može da nađe pravi posao.

Na “crnom tržištu znanja” mogu se čak naći i sastavi za osnovce.

Princip je uglavnom svuda isti – rad se naručuje preko sajta koji nudi takvu uslugu i preko kontakt mejla dogovaraju se cijena, tema sastava i datum “isporuke”.

(24sata.rs)