Spremi ispite uspješno uz ovih 10 savjeta

Kada se nagomila mnogo ispita, teško je fokusirati se na učenje, pa je samim tim teže i položiti svaki. Zato vam donosimo 10 savjeta uz koje će vaša priprema ispita sigurno biti uspješna.


Focused on exam.

1. Dajte sebi dovoljno vremena za učenje

Napravite raspored učenja koji odgovara vašem načinu učenja i ne ostavljajte ništa za posljednji trenutak. Iako se čini da neki studenti napreduju u učenju u zadnji čas, često ovaj način djelomičnog učenja nije najbolji pristup za pripremu ispita. Zapišite koliko ispita imate, koliko stranica morate naučiti i dane koji su vam preostali. Nakon toga, u skladu s tim, organizujte svoje navike za učenje.

2. Uvjerite se da je vaš prostor za učenje organizovan

Pobrinite se da imate dovoljno prostora na stolu za širenje udžbenika i bilješki. Osigurati da je prostorija dovoljno svijetla i da vam je stolica dovoljno mirna nešto je na šta također trebate obratiti pažnju. Detalje koji vam mogu odvratiti pažnju uklonite iz prostora za učenje. Potrudite se da se osjećate ugodno u svom prostoru za učenje i da se možete fokusirati. Nekima to može značiti potpunu tišinu, dok drugima pomaže slušanje muzike. Nekima je također potreban potpuni mir da bi se usredotočili, dok drugi vole učiti u pretrpanijem okruženju. Pobrinite se da vaš prostor za učenje bude prijateljski i ugodan tako da se možete u potpunosti skoncentrisati.

3. Koristite različite dijagrame

Vizuelna pomagala mogu biti posebno korisna pri ponavljanju materijala za učenje. Na početku teme zapišite sve što već znate o toj temi. Kada se ispit približi, pretvorite vaše bilješke za ponavljanje u dijagram. Na taj način vizuelno pamćenje može značajno doprinijeti tome da budete spremniji za polaganje ispita.

4. Vježbajte na starim ispitima

Jedan od najefikasnijih načina za pripremu ispita je vježbanje sa starom verzijom prethodnih ispita. Također, stari ispit će vam pomoći da vidite format i formulaciju pitanja i bit će dobro da znate šta možete očekivati, ali i kao vrijedna praksa za mjerenje vremena koje vam je potrebno za vaš ispit.

5. Objasnite svoje odgovore drugima

Uz pomoć porodice i prijatelja, mogli biste se istaknuti na ispitu. Objasnite im zašto ste na određeni način odgovorili na određeno pitanje.

6. Organizujte grupe za učenje sa prijateljima

Grupe za učenje mogu vam pomoći da dobijete potrebne odgovore i brže završite zadatke. Samo se pobrinite da grupa bude fokusirana na temu i da im nije lako odvratiti pažnju.

7. Pravite redovne pauze

Redovne pauze su potrebne kako bi mozak povratio fokus. Nije najbolja taktika učiti dugo satima jer je dugoročno zadržavanje znanja gotovo nemoguće. Najvažniji dio studiranja je razviti rutinu koja odgovara vašem stilu učenja.

8. Grickanje zdrave hrane je dobro za mozak

Ne biste trebali jesti nezdravu hranu dok studirate. Održavajte tijelo i mozak u formi odabirom prirodne, svježe hrane i vitaminima bogate namirnice koje su dobre za vas i koje vam mogu poboljšati koncentraciju i pamćenje.

9. Planirajte dan polaganja ispita

Provjerite sva pravila i zahtjeve za ispit. Isplanirajte svoju rutu i vrijeme koje vam može trebati da stignete do odredišta – a zatim na to dodajte još vremena. Ne želite stići kasno i nositi se s još većom tjeskobom.

10. Pijte puno vode

Tokom učenja za ispite, pa čak i tokom ispita, preporučljivo je piti vodu. Ostanak hidriranog je od vitalnog značaja i doprinosi vašem ukupnom pozitivnom raspoloženju.