“Souffle” omlet: Savršen studentski doručak koji nastaje, ali i nestaje u trenu

Donosimo vam trik za savršen omlet koji nastaje, ali i nestaje u trenu.


souffle omlet

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte, ali kulinarski stručnjaci savjetuju da isto pokušate napraviti i sa omletom, prenosi Klix.

Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih spojite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet kojeg zovu “souffle” omlet.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tako ispečen omlet možete začiniti sa soli, biberom i drugim začinima ili ga čak začiniti šećerom u prahu, medom i slično. Od sastojaka vam je potrebno pet bjelanjaka, tri žumanjka, dvije kašičice maslaca i začine po želji.

omlet 1

Umutite pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom umutite bjelanjke, a u drugoj posudi odvojite samo tri žumanjka i pjenasto ih izmutite.

Pažljivo umiješajte žumanjke u smjesu od bjelanjaka. Zatim smjesu izlijte na zagrijanu tavu i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite tri minute. Nakon tri minute ubacite maslac i pecite još tri minute. Začinite omlet začinima po želji i vaš doručak je spreman.

Bonus savjet: Nakon što izlijete smjesu na tavu, kada omlet izgubi tečnu konzistenciju naribajte sira i dodajte šunku ili kulen, pa tek onda preklopite omlet. Tako će dobiti još bolji ukus.