Slučaj kupovine diploma u BiH: Tresla se gora rodio se miš

Tri mjeseca od afere "Diplome" niko više o tome ni ne priča, niti se znaju detalji istrage.


diploma novac

Zbog kupovine lažnih diploma na više privatnih fakulteta/univerziteta, svjedoci smo jedne od najvećih afera u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini koja je rezultovala hapšenjem 11 osoba. Međutim poražavajuće je to da nakon gotovo tri mjeseca niko više o tome ni ne priča niti se znaju detalji istrage.

Kada je Tužilaštvo BiH provelo akciju pretresa i hapšenja na više privatnih univerziteta u BiH i najavilo borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, niko nije očekivao da će samo kroz nekoliko dana sve potpuno utihnuti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dok nadležni za oblast visokog obrazovanja u RS-u nevješto peru ruke od odgovornosti za najveću poslijeratnu aferu u ovoj oblasti, visokoškolske ustanove iz RS-a, obuhvaćene akcijom “Klaster” suočavaju se sa opasnošću od uskraćivanja akreditacija, pa i zabranom daljeg rada. Iako situacija nije bezazlena, iz banjalučkog Univerziteta nema konkretnih odgovora već samo podrška za akcije inspekcijskih organa.

 – Mi apsolutno poštujemo pravila i pozivamo sve da utvrde da to radimo i pozivamo sve insitucije da provjere aktivnosti svih drugih univerziteta i na prostoru RS na prostoru BiH, kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banja Luci.

U cilju da se ova afera na zataška, šest banjalučkih profesora uputilo je otvoreno pismo akademskoj zajednici BiH kojim traže da se otkriju i objave rezultati započetih istraga. Jedan od njih je i profesor Đorđe Vuković koji kaže da je ovo posljednji trenutak da se spasi akademska čestitost i zdravlje intelektualnog društva.

 – Novi pritisak treba spriječiti da ovaj slučaj ne ostane nedovršen čime bi se plašim se zakucao posljednji ekser u mrtvački sanduk prosvjete i obrazovanja u RS a to bi nepovratno urušilo temelj opstanka budućnosti, kaže Đorđe Vuković, profesor na FPN BL.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena lica su nezakonitim aktivnostima stekla iznos imovinske koristi od više od 600 000 KM. Time su SIPA i Tužilaštvo BiH prikupili dovoljno informacija za optužnicu, i onih koji su omogućili i onih koji su iskoristili lažne univerzitetske diplome u različite svrhe. Ipak, čini se da sve koči politika koja je ponovo umiješana i u ovaj segment društva, smatraju u nevladinom sektoru.

 – Godinama imamo situaciju da je to javna tajna da se o tome priča otvoreno da se ljudi na takav način zapošljavaju u javni sektor putem tih diploma i da imamo jednu zavjeru ćutanja a razlog za to je inolviranost političkih partija tj visoko pozicioniranih takozvanih predstavnika akademske zajednice koji su bliski političkim partijama koji su zaustavili to, smatra Srđan Blagovčanin, predsjednik Upravnog odbora Transparensy BiH.

Ovakav slučaj nije zabilježen na našim prostorima, a mnogi se pitaju šta će se dešavati nakon hapšenja. Ukoliko akcija „Klaster“ dobije sudski epilog, optuženi bi se mogli suočiti sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

U februaru ove godine,SIPA je istragom u okviru akcije “Klaster” u RS-u obuhvatila pet visokoškolskih ustanova u Banjaluci: “Apeiron”, “Nezavisni univerzitet Banjaluka – NUBL”, “Univerzitet za poslovne studije – UPS”, “Prometej” i “Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM”. Pod istragom je i Internacionalni univerzitet u Brčkom.

Ekipa portala rtvbn pitala je i Tužilaštvo BiH dokle se došlo sa istragom, ali nisu dobili odgovore na pitanja.