SIPA privela profesora poznatog po vrlo niskoj prolaznosti na predmetima koje je predavao

U Sarajevu i okolini poznat je po izrazito niskoj prolaznosti na ispitima, bilo je slučajeva kad je ona bila niža od 1%.


mehmed jahic
Foto: Klix.ba

U akciji SIPA-e naziva “AS” uhićen je dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu sarajevskog univerziteta Mehmed Jahić.

U Sarajevu i okolini poznat je po izrazito niskoj prolaznosti na ispitima, bilo je slučajeva kad je ona bila niža od 1%. Visoki kriteriji na univerzitetima su poželjni, no dojam je, a što su više puta studenti izražavali na protestima, da je kod Jahića taj kriterij dosezao ekstreme.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izvrsnost koju je on sam tražio od studenata nije demonstrirao svojim primjerom, pa su tako knjige iz različitih oblasti računovodstva obilovale pravopisnim i, što je puno važnije, greškama koje se tiču računovodstva. Nije upitno njegovo znanje, ali je baš upadala u oči aljkavost u formiranju sadržaja knjiga, objavljivanih bez temeljne provjere, s pregršt računskih grešaka i pogrešnih konta, prenosi Dnevnik.ba.

Zamjeriti se može i neredovna ažuriranost istih i prilagodba novim standardima i kontnim okvirima, s obzirom na to da su ostajale na snazi kao obvezna literatura.

Sada je pod sumnjom da se ni na polju poštivanja zakona nije odlikovao izvrsnošću.

Kako piše portal Istraga.ba, godinama je bio angažiran u Bosnalijeku kao savjetnik i primao je, u prosjeku, između 15 i 20 hiljada maraka mjesečno. Dobiveni novac je potom, navodno, prebacivao na račune supruge i sina, a oni su kupovali dionice Bosnalijeka.