Sedam savjeta za učenje matematičkih predmeta na fakultetu

Mnogo studenata kažu da su "anti-matematičari", ali zapravo ne postoji "gen za matematiku". Morate samo poslušati ove savjete.


Foto: Envato
Foto: Envato

Velik broj studenata ekonomskih fakulteta izjašnjava se kao anti-matematičari. Matematika se koristi na dnevnoj bazi, a većina predmeta uključuje neku razinu matematike.

Matematički predmeti se ne mogu savladati na isti način kao i oni teorijski i zato vam prenosimo tehnike za lakše učenje matematike i sličnih kolegija, piše Streberaj.hr.

1. Vježba, vježba & još vježbe

Nemoguće je matematiku učiti čitanjem i slušanjem. Morate zasukati rukave i sami krenuti u rješavanje matematičkih zadataka. Što više vježbate i sami dolazite do tačnih rješenja, to bolje.

Zadaci su rješivi na različite načine i zato je bitno da ih rješavate sami kako biste naučili na koji način pristupiti problemu, a ujedno i uštedili vrijeme na ispitu.

Istraživanje Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU) dokazalo je da ne postoj “gen” za matematiku. Ako fakat želiš biti dobar u matematici, moraš puno vježbati.

2. Shvatite svoje greške

Obratite pažnju na greške koje ste napravili u postupku rješavanja. Važno je da razumijete gdje je greška i da dodatno provježbate korake na kojima ste pogriješili kako biste izbjegli istu pogrešku u budućnosti.

3. Nemojte učiti šablonski

Ne pokušavajte napamet učiti korake rješavanja zadataka. To je kontraproduktivno, jer je bit da shvatite logiku zadatka. Jedino ćete na taj način znati riješiti zadatak različit od onog kojeg ste vježbali.

 – Matematika je, na svoj način, poezija ideja logike. (Albert Einstein)

4. Ne preskačite problem

Kad “zapnete” rješavajući dio zadatka i ne možete prijeći na sljedeću fazu, nemojte samo pogledati u rješenje i nastaviti dalje. Einstein to nikad ne bi napravio.

U ovom trenutku neznanja zastanite, provedi malo vremena razmišljajući o problemu te pokušavajući razumjeti proces rješavanja problema. Nakon toga opet riješite zadatak isponova.

ZAPAMTITE: Matematika zahtijeva vrijeme i strpljenje za svladavanje.

5. Pripremi se za učenje

Za savladavanje matematike potrebno je više koncentracije od bilo kojeg drugog predmeta, zato je potrebno da svoj prostor za učenje očistite od eventualnih distrakcija. Predlažemo da odložite mobitel u ladicu (uključite nečujno!), maknete grickalice i da učite u urednom prostoru u kojem se osjećate ugodno.

Učenje uz muziku preporučljivo je prilikom učenja predmeta matematičke prirode.

6. Izradite svoj matematički pojmovnik

Matematika ima apstraktnu terminologiju s kojom ćete se susretati često tokom studiranja. Predlažemo vam da izradite svoj pojmovnik, npr. u obliku Flashcardsa s osnovnom terminologijom i definicijama koje morate znati.

7. Primjenjujte matematiku na probleme stvarnog svijeta

Matematika se čini jako apstraktna, ali često je primjenjiva u svakodnevnom životu. Vjerovatnoća se, na primjer, može koristiti kako bi predvidio ishod nekog događaja ili kad određujete želite li riskirati ili ne, kockati se ili ne…