Sedam navika zbog kojih ste stalno umorni

Umor i iscrpljenost muči gotovo sve ljude koji rade, imaju jako puno obaveza i porodicu, ali ponekad se malim promjenama može napraviti puno.


Ne koristite pauzu na poslu

Znanstvenici na sveučilištu Rochester došli su do zaključka da nije dobro ne koristiti pauzu na poslu. Ako ste među onima koji čak i ručaju za računalom, vrijeme je da promijenite tu lošu naviku, piše časopis Prevention. Dvadesetak minuta na zraku dat će vam više energije pa ćete biti produktivniji i zadovoljniji. A studija sa sveučilišta Michigan pokazala je pak da nam mogu pomoći čak i fotografije prirode na radnom stolu.

Kako se držite

Pravilno držanje nije važno samo za zdravlje leđa, već utječe i na razinu energije i mozak. Više je studija pokazalo kako loše držanje i pogrbljeno sjedenje dovodi do negativnih misli i slabijeg rada mozga. Ravno i pravilno držanje djeluje na pozitivan rad mozga. Studija s Harvarda dokazala je da nas stav u kojem stojimo može potaknuti na pozitivne misli i hraniti nam samopouzdanje. Stanite na dvije minute u stav rukama poput lika Wonder Woman i moguće je smanjiti rast hormona stresa kortizola.

I odabir knjige je važan

Kada su znanstvenici magnetskom rezonancom pratili rad mozga dok su ispitanici čitali ljubavne priče poput onih spisateljice Jane Austen, dobili su vrlo zanimljive rezultate. Svim je ispitanicima mozak radio više što znači da ćete navečer teže usnuti ako čitati takvu knjigu i biti umorni ujutro.