Saznajte zašto je neformalno obrazovanje važno za studente

Da li ste bili totalno nezainteresovani za sadržaj koji vam profesori pružaju?


Young student in the library
Ilustracija: Envato

To je skroz okej i u toj ekspediciji niste jedini, jer su obrazovni programi dosta grubi i spori u praćenju društvenih promjena.

Ako smo zbog nečega sretnici što živimo u 21. vijeku to je zbog mogućnosti za dodatna usavršavanja. Svakodnevno možemo da učimo stvari koje nas zanimaju, na način koji nama odgovara, a da nam pritom nad glavom ne visi pritisak zbog ocjena, profesora i roditelja. Da se razumijemo, škola nam daje veliko opšte znanje, ali činjenica je da nam neformalno obrazovanje pruža slobodu, dok za formalno to ne možemo da kažemo, piše najstudent.com.

Sve ono što učimo van zvaničnog obrazovnog programa naziva se neformalno obrazovanje. Kako je u današnjem vremenu bitno uhvatiti korak sa svim globalnim promjenama, neformalno obrazovanje je ključno, a na koje sve načine možete da ga gradite, dopunjujete i povećavate, saznajte u nastavku teksta.

Formalno vs neformalno obrazovanje

Neformalno obrazovanje se ruku pod ruku nadovezuje na formalno, te se ova tema ne može početi drugačije nego odgovorom na pitanje – šta je prije svega formalno obrazovanje?

Formalno obrazovanje dobijamo kroz školske institucije uglavnom u prve dvije (tri) decenije života. U ovaj oblik obrazovanja spadaju osnovna i srednja škola, visoka škola i fakultet. Međutim, to nije sve. U formalno obrazovanje spadaju i svi sadržaji i institucije za koje važe isti principi kao što je na primjer polaganje vozačkog ispita.

Za niz godina koje provedemo u prijateljstvu sa formalnim obrazovanjem naučimo mnogo korisnih stvari, praktičnih primjera i važnih informacija, međutim osnovna mana ovog oblika obrazovanja je spor tempo u mijenjanju i praćenju potreba društva, ali i same individue.

Šta obuhvata neformalno obrazovanje?

Ljudski apetit za usavršavanjem i ličnim razvojem je svakog dana sve veći. U poslednjih par godina se poseban akcenat stavlja na samouko učenje, jer promjene koje svijet diktira se toliko brzo smjenjuju da je nemoguće ostati u centru zbivanja ukoliko ne dopunjujete svoje postojeće znanje.

Prednosti neformalnog obrazovanja

Da sumiramo, neformalno obrazovanje služi da dopuni formalno koje zbog svoje strukture, plavila i organizacije ne može da održi korak sa svim dešavanjima u svijetu, ali i da nam pruži priliku da zagrebemo u oblasti koje su nam nedovoljno objašnjenje ili potpuno nepristupačne u okviru formalnog učenja. Također, daje nam mogućnost da učimo neke nove stvari koje nisu dio obrazovnog programa i da dublje istražujemo naše hobije.

1. Fleksibilnost

Mnoge prednosti možemo da stavimo na račun neformalnog obrazovanja, a među najbitnijim jeste fleksibilnost, koja se ne ogleda samo u praćenju promjena na globalnom i lokalnom nivou, već i u raznolikosti polaznika svih edukacija koje nudi, njihovih potreba i očekivanja. Neformalno obrazovanje nam omogućava da gdje god da se nalazili – u drugoj državi, sobi, kafiću, autobusu imamo mogućnost da učimo.

2. Samoinicijativa

Prednost broj dva je svakako samostalna inicijativa polaznika. Niko nikoga ne primorava da bilo šta sluša, čita, uči i primjenjuje. Dobra volja i želja za znanjem je jedino što polaznike neformalnih edukacija vuče ka tim aktivnostima. Ovo znači da sami određujemo kojim tempom ćemo učiti i raditi, koliko sati dnevno, sedmično, mjesečno ili godišnje.

3. Nema pravila

Treći benefit je svakako nepostojanje pravila i ograničenja. Većinu edukacije možete da prilagodite vašim potrebama, slobodnom vremenu, količini znanja koje želite da usvojite, način kako ćete to znanje praktično primjeniti. Također, ni obim neformalnog gradiva nije unaprijed određen. Ne postoji gornja granica koliko je moguće naučiti. To se razlikuje od pojedinca do pojedinca.

4. Diferencijacija edukacija

Diferencijacija edukacija je još jedan benefit neformalnog obrazovanja. Danas ne postoji oblast za koju ne možete da nađete bar jedan izvor neformalnog učenja. Spektar različitih edukacija je veliki i na vama je samo da prepoznate vaša interesovanja i da se ustrijemite u pronalazak materijala iz kojih možete da učite o toj temi.

5. Nema ograničenja

Ono što je tipično za neformalno obrazovanje je da prethodno iskustvo, obrazovanje i godine polaznika nisu bitne. Koliko god godina imali i šta god radili možete da budete dio neformalnih edukacija.

Informalno vs neformalno obrazovanje

Mnogi ljudi ne prave razliku između ova dva pojma. Informalno obrazovanje je ono što bismo u svakodnevnom govoru nazvali “životna škola”. Do njega dolazimo potpuno neplanirano, spontano i nesvjesno. Interakcija sa ljudima koji nas okružuju, svakodnevna iskustva, gledanje tv-a, prelistavanje novina su samo neki od načina koji nas dovode do informalnog obrazovanja.

Znanje jeste moć. I baš niko ne može da vam ga oduzme. Ako nešto znate danas, znaćete to i sutra i za xy godina. I šta god da se desi u okruženju oko vas, u svijetu ili unutar vas samih, to znanje ćete moći da primijenite.

Investiranje u znanje je investiranje u sebe. To nije trošak i gubljenje vremena. To je zapravo bogatstvo.