Savjeti za studente: Kako se nositi s tremom pred ispit?

Kako se nositi sa tremom? Kako predispitni stres svesti na razumnu mjeru?


young stressed frustrated female student preparing for
Foto: Envato

Važno je pravilno i objektivno procijeniti zahtjeve studija, a potom svoje osobne sposobnosti, mogućnosti, kompetencije, potencijale. Ne smijemo postavljati nerazumne i previsoke zahtjeve. Ako razumijemo tuđe greške i slabosti, zašto smo toliko samokritični?

Ne bismo dopustili pravo na pogrešku? To objašnjava zašto su studenti koji ciljaju na desetke češće izloženi stresu. Oni su često strožije i samokritičnije osobe, koje imaju perfekcionističke standarde da moraju biti savršeni.

Treba postaviti jasan cilj (što želimo u npr. jednoj akademskoj godini), napraviti dobar i jasan godišnji, semestralni, mjesečni i dnevni plan i, naravno, sjesti i “zagrijati stolicu”. Potrebno je dobro raporediti učenje, ostaviti dovoljno vremena za odmor i opuštanje, prilaziti profesorima kao ljudima koji su tu da nam pomognu.

U nastavku pročitajte savjete koji “zlata” vrijede, piše Politikaplus.com.

 1. Dobra priprema

Ne moramo i ne možemo uvijek sve znati. Za dobru pripremu potrebno je uvježbavanje (neka vas prije ispita ispitaju ukućana ili prijatelji kako biste si vizualizirali situaciju koja vas čeka – osim ako vam to stvara još veću tremu).

2. Skretanje pažnje prije ispita

Ako je trema najgora prije samog početka, tada je dobro skretati sebi pažnju na neutralne situacije i predmete u okolini (odbrojavati i opisivati sebi predmete po prostoriji). Ovim skrećemo pažnju sa vlastitih znakova treme (kojih bismo inače bili pretjerano svjesni i tumačili ih kao katastrofu).

3. Pravilno disanje i zdrav život

Par dubokih udisaja da bi se vratio normalan ritam disanja, izbjegavanje kafe, čajeva i nezdrave hrane. Umjesto toga baviti se nekom tjelesnom aktivnošću, piti vodu, jesti puno voća i povrća i uvijek se dovoljno naspavati.

4. Zamjena katastrofičnih misli onim realnijima

Zapitati se: “Šta je najgore što očekujem, koliko je to zapravo strašno? Čega se toliko bojim? Šta ako i ispadnem smiješan i padnem ispit? Nije kraj svijeta, nisam ni prvi ni zadnji koji je lošije riješio ispit.”

5. Opuštanje

Kroz različite aktivnosti relaksiranja i opuštanja, druženje i razgovor s bliskim osobama. Za religiozne studente – kroz molitvu.

6. Zapisivanje

Dokazano je da su studenti koji su deset minuta prije važnog ispita na papir napisali zašto se boje polaganja ispita, prosječno imali bolje rezultate nego studenti koji nisu imali ovaj “ispušni ventil”. Stoga, sljedeći put prije ispita možete se obračunati sa svojim strahovima na papiru i tako rješiti napetosti.

Budite pozitivni i vjerujte u sebe. Mala količina adrenalina (doživljena kao trema i stres) motivira vas i tjera na učenje. Treba se potruditi, ali uvijek biti svjestan da pad ispita definitivno nije najgora stvar na svijetu.