Savjeti kako biti dobar lider: Pročitajte sedam strategija upravljanja

Tokom historije velike vojskovođe su koristili razne strategije upravljanja kako bi motivisali svoje vojnike i saradnike i došli do konačnog cilja - pobjede. Strategije koje su koristili, danas se mogu primijeniti na poslu ili u grupnim radovima u školama i na fakultetima.


napoleon bonaparte
Napoleon Bonaparte

Tokom historije velike vojskovođe su koristili razne strategije upravljanja kako bi motivisali svoje vojnike i saradnike i došli do konačnog cilja – pobjede. Strategije koje su koristili, danas se mogu primijeniti na poslu ili u grupnim radovima u školama i na fakultetima.

Napoleon Bonaparte stvorio je carstvo koje se protezalo Evropom od 1804. do 1814. godine. Prije njegovog izgnanstva, povratka, a zatim i konačnog poraza 1815. godine Napoleon je bio briljantan general koji je shvatao dinamiku vođenja velike grupe do pobjede.

– On je mislio da je borbeni duh njegove trupe ključan za ishod bitke. Sa motivisanim vojnicima mogao je pobijediti vojsku tri puta veću od svoje, piše Robert Greene u svojoj knjizi “33 strategije rata”.

Greene, kako prenosi Business Insider, naglašava specifične načine kojim su najveći svjetski generali, od Napoleona do Aleksandra Velikog, vodili svoje trupe. U nastavku pročitajte sedam strategija upravljanja koje od vas mogu stvoriti boljeg lidera.