Savjeti: Evo zašto trebate dodati so u svoju kafu

Jeste li znali da je u posljednje vrijeme u svijetu postalo popularno dodavati so u kafu?


young woman drinking coffee in cafe
Foto: Envato

Iako isprva može zvučati čudno, spostavilo se da posoljena kafa itekako ima svoje prednosti. Alton Brown, dijetetičar i autor nekoliko kuharica, objasnio je da dodavanje male količine soli poboljšava njen okus, čini je gušćom i neutrališe gorčinu, piše Klix.

Brown savjetuje da u veliku šolju stavite dvije kašike mljevene kafe, a onda dodate četvrtinu kašičice soli. Bitno je ne pretjerivati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na ovaj način smanjit ćete potrebu za unosom nezdravog šećera. Inače, kafa je koristan napitak jer sadrži magnezij i antioksidanse. Neka istraživanja pokazala su da čak može biti korisna i u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Međutim, ukoliko u nju dodate šećer, nećete primijetiti spomenute prednosti. Možete se udebljati i doživjeti dodatne zdravstvene komplikacije. Posoljena kafa može zamijeniti loše aditive i održati vas zdravim.