Savjet studentima: Kako odabrati karijeru na osnovu vašeg tipa ličnosti?

Evo kako odabrati zanimanje na osnovu vašeg tipa ličnosti.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Da li znate razliku između introvertne osobe i ekstrovertne? Kojoj grupi vi pripadate? Da li i na koji način tipovi ličnosti mogu utjecati na izbor karijere?

Ko su introverti, a ko ekstroverti?

Koncept introverzije i ekstraverzije je postavio švicarski psiholog i psiohoterapeut Karl Jung. On osnovnu razliku između ova dva tipa ličnosti objašnjava načinom na koji ove ličnosti crpe energiju. Introverti energiju crpe iz unutrašnjeg svijeta, tako što vreme provode sa sobom osluškujući svoje misli i osjećanja. Sa druge strane, ekstroverti energiju crpe iz spoljašnjeg svijeta i tu je usmjeravaju. Socijalizacija i aktivnosti koje zahtjevaju veći nivo uključenosti su ono što njima puni baterije, piše startuj.com.

Međutim, ukoliko ne osjećate da isključivo pripadate jednom ili drugom tipu ličnosti, postoji i ona međukategorija – ambivert.

Čemu dati prednost?

Danas postoji veliki broj industrija i još više zanimanja u okviru svake od njih i svako od njih zahtijeva veću ili manju izloženost javnosti, veći ili manji kontakt sa novim licima, individualni rad, timski napor, prezentovanje ideja i rezultata, donošenje brzih odluka u hodu. Interesantno je i to što tip ličnosti i talenat mogu biti u raskoraku. Odnosno, vi možete biti jako talentovani za pisanje govora i imati odličnu dikciju, ali vam izlazak pred grupu ljudi stvara izuzetnu nelagodu ili sa druge strane, možete imati odlično oko za detalje i biti sjajno talentovani za grafički dizajn, ali vam vrlo česta individualna realizacija posla ne stvara pretjerani užitak i ispunjenje.

Kada birate fakultet, neka vam fakultet ne bude cilj, niti industrija, neka to bude zanimanje, ali uz bitnu napomenu – ne ni samo zanimanje koliko to zanimanje u okruženju koje bi vas činilo ispunjenim. Kada dođete do kombinacije zanimanje + okruženje, imaćete bolje odgovore i koji fakultet, smjer ili edukacija su dobar izbor za vas.

Šta odgovara introvertima?

  • Introverti vole okruženja koja nisu brzo i često promjenljiva, dakle, vole stabilnost.
  • Preferiraju samostalni rad u odnosu na grupni.
  • Više vole poznato okruženje, pa radije biraju da sastanke obavljaju u svojim prostorijama, nego prostorijama klijenta.
  • Ne vole ad-hoc način rada, vole da sve bude isplanirano, dobro izdijeljeno i jasno.
  • Vole mirno okruženje, po mogućnosti zatvorenije i zaklonjenije od pogleda svih.

Šta odgovara ekstrovertima?

  • Okrenuti su ljudima, pa samim tim vole timski rad i timsku dinamiku.
  • Vole nepredvidive zadatke i situacije u kojima treba brzo da se snađu i odgovore novom zadatku.
  • Vole da upravljaju velikim grupama ljudi.
  • Vole timska druženja, zabave, firmine proslave, druženje sa klijentima.