Samo šest minuta ove aktivnosti dnevno smanjuje stres za 68%: Sve potrebno imaš u svojoj sobi

Zdrav i besplatan odmor za vaš mozak,


Young woman reading a book
Ilustracija: Envato

Mnogo je raznih način za opuštanje i rješavanje od stresa – neki preferiraju šetnju prirodom, drugi pak slušaju muziku, a treći uživaju u šoljici kafe ili čaja.

Studija provedena na Univerzitetu u Sussexu pokazala je da samo šest minuta čitanja dnevno smanjuje stres za 68%, piše kumon.co.uk, a prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iako je čitanje dio studentske svakodnevice, mnogi studenti zaboravljaju kako je to čitati za svoj “gušt”, nešto što se ne nalazi na popisu literature. No, čitanje omiljene knjige, pa barem i na nekoliko minuta dnevno, može vam pomoći u borbi sa stresom i napetošću.

Listanje knjige, uranjanje u njen sadržaj, bez obzira radi li se o romantičnoj noveli, naučno-fantastičnom romanu ili nečemu trećem, pomaže vam da barem na kratko pobjegnete od svakodnevice i stresa svakodnevnog života. Čitanje također pozitivno utječe na mišiće, opušta ih, a snižava i ubrzani puls. Čitanje je zdrav i besplatan odmor za vaš mozak!

reading 1620068881

Kognitivni neuropsiholog, dr. Lewis kaže da uživanje u knjizi može biti najbolja relaksacija.

Ovo je posebno tačno u nesigurnim vremenima u kojima svi tražimo malo eskapizma. Nije bitno koju knjigu čitate, uranjanjem u njenu temu bježite od stresa i briga svakodnevice i istražujete područja autorove imaginacije, govori.

Osim što nam pruža priliku za kratak eskapistički bijeg, čitanje nam pruža i znanje što samo po sebi nosi opuštanje i ugodu. Čitanje knjiga koje nam nude odgovor na pitanja ili rješenja na probleme koji nas muče nude osjećaj zadovoljstva. Čitanje također nudi inspiraciju, uvide u brojne mogućnosti, a biografije nas uče o snagama i ograničenjima ljudskoga tijela i uma. Fantasy knjige raspiruju maštu i kreativnost.

Koji god motiv imali za čitanje, uživajte u blagodatima ove aktivnosti, posebno u vremenu kada su nam prilike za putovanjem i raznovrsnim doživljajima smanjene, a nekima i potpuno onemogućene.