Samo jedan univerzitet u BiH ima psihološko savjetovalište za studente

Dosadašnji rezultati pokazuju da je do sredine septembra ove godine održano 305 seansi od 60 minuta.


candid shot young man glasses talking about his problems during psychological therapy session sitting coach while mature female psychologist with copybook listening him making notes
Foto: STUDOMAT / Freepik

Psihološko savjetovalište za studente (PSZS) Univerziteta u Banjaluci (UNIBL), koje je osnovano prošle godine u junu, na inicijativu Odsjeka za psihologiju, pružilo je pomoć za 62 studenata.

Kako kažu iz ovog savjetovališta, dosadašnji rezultati pokazuju da je do sredine septembra ove godine održano 305 seansi od 60 minuta, računajući sa ljetnom pauzom u trajanju od tri mjeseca, te su 62 studenta dobila usluge ili ih još koriste, dok lista čekanja broji 56 studenata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Kroz inicijalni intervju, kojim se procjenjuje ozbiljnost problema, prošlo je 59 studenata, kazala je Aleksandra Hadžić, koordinatorka PSZS UNIBL, ispred ovog savjetovališta, te dodala da, ako bi trebalo da izraze u novcu, psihoterapijske usluge okvirno se plaćaju 50 KM, mogli bismo reći da je PSZS UNIBL studentima i njihovim porodicama uštedjelo 15250 KM kroz psihoterapijske seanse i 2950 kroz inicijalne intervjue, što čini 18200 KM za godinu dana.

 – Ovo je prvo i jedino, bar za sada, univerzitetsko psihološko savjetovalište za studente. Rijetko je i za region, jer univerzitetska savjetovališta za studente imaju još samo Univerziteti u Rijeci i Nišu, pojasnila je ona.

Kako kaže, kompletan angažman svih angažovanih je volonterski, te nije plaćen i ne bi se mogao realizovati bez Filozofskog fakulteta, koji obezbjeđuje prostor i materijalne troškove, kao što su troškovi telefona i održavanja Instagram stranice na kojoj se nalaze sve informacije, pišu Nezavisne.

Od početka im je vrlo važno da studenti ovo prepoznaju kao mjesto na kojem mogu naći podršku.

 – Savjetovalište uključuje 16 psihoterapeuta u edukaciji, koji volonterski rade sa studentima zainteresovanim da se jave u savjetovalište. Izuzetno nam je važno da su različitih psihoterapijskih modaliteta te tako imamo psihoterapeute u edukaciji koji su porodično sistemske, kognitivno-bihejvioralne, transakciono-analitičke, integrativne i realitetne psihoterapijske škole, pojasnila je ona te dodala da njihov rad podržava i usmjerava četiri mentora, a rad je organizovan od strane jedne koordinatorke koja je i redovni profesor na Filozofskom fakultetu UNIBL i sertifikovani porodični sistemski psihoterapeut sa sertifikatom Evropske asocijacije psihoterapeuta i dvije administratorke koje su master studenti psihologije.

 – Zakazivanje se vrši pozivom na broj, mailom ili preko Instagram stranice PSZS UNIBL. Savjetovalište radi svaki radni dan u popodnevnim satima, istakla je ona.