Rektor UNSA: Zašto nije priznato uvjerenje koje je Izetbegović pokazala u medijima

Sebija Izetbegović nedavno je pokazala uvjerenje o položenim ispitima, a rektor Škrijelj objasnio je zašto ovo uvjerenje nije uvaženo na Senatu UNSA.


Sebija Ieztebegovic Uvjerenje

Nakon što je Izetbegović ranije objavila dvije fotografije dokumenata – Rješenje Medicinskog fakulteta i Uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, Škrijelj je prokomentarisao ove fotografije.

 – To što je profesorica Izetbegović pokazivala u javnosti kao uvjerenja da je položila sve ispite na postdiplomskom studiju ni to nije tipično uvjerenje koje se izdaje jer uvjerenje o položenim isputima podrazumijeva nazive ispita i ocjene koje je kandidat dobio, objasnio je Škrijelj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Podsjećamo, današnja odluka kojom je Senat UNSA oduzeo Izetbegović titulu profesorice dolazi nakon što je njoj ranije oduzeto zvanje magistra.

Prilikom poništenja akademskog zvanja Sebiji Izetbegović u obrazloženju Senata UNSA-e navedeno je da nije sporno samo to što njena diploma magistra nije dostavljena fakultetu već, kako je rektor UNSA Rifat Škrijelj tada pojasnio, da su ih sa Sveučilišta u Zagrebu obavijestili da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa ni samim time izdati uvjerenje o položenim ispitima zbog toga što ne postoji dokumentacija u dosjeu, piše N1.

Potom je Izetbegović najavila da će o ovome konačnu riječ dati sud te je policijskim organima priložila index studiranja tokom magistarskog studija, a ranije je kazala.

 –  U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet. Indeks nisam dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani. Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen, navela je Izetbegović.