Red Bull Paper Wings održan u Mostaru, slijedi Banja Luka!

Bh. kvalifikacije Red Bull Paper Wings takmičenja nastavljene su u Mostaru.


paper mostar 1

Ruke mostarskih “pilota” Grgura Ćorića i Esmina Sabljića pokazale su se najvještijim pa se tako Ćorićeva letjelica u zraku zadržala cijelih 13,30 sekundi ostvarivši najbollji rezultat u “airtime” kategoriji, dok je Sabljićev avion bio najbolji u kategoriji “najveća udaljenost” s obzirom na to da je letio 34,80 metara. Lovro Barbić i Mario Rozić završili su na drugom, odnosno trećem mjestu u “airtime” kategoriji, dok su se Oliver Čule i Faris Hubanić morali zadovoljiti drugom i trećom pozicijom u disciplini “najveća udaljenost”.

Grgur Ćorić ima 27 godina i magistar je Kineziologije koju je završio na Sveučilištu u Mostaru. Trenutno radi u Oružanim snagama BiH.

– Na Red Bull Paper Wingsu već drugi put sudjelujem i mogu reći da je airtime ili dužina leta moja najdraža disciplina. Prvi puta sam na kvalifikacijama u Mostaru osvojio 3. mjesto, a sada 1. mjesto. Obožavam ovo natjecanje jer ti je dovoljan samo papir formata A4 da ostvariš Da Vincijev san o letenju. Dolazim na državno prvenstvo zajedno sa svojim najboljim prijateljem Mariom i nadam se da će netko od nas dvojice osvojiti prvo mjesto u ovoj disciplini te tako predstavljati svoju zemlju na svjetskom prvenstvu u Salzburgu, kaže Ćorić.

paper mostar 6

Esmin Sabljić ima 20 godina i studira poslovnu informatiku u Mostaru. Pobjedu, kaže nam, nije očakivao. Dobro se zabavio, što je uz druženje, dodaje on, i najvažnije.

– Nekad ranije sam pravio avione i ostao mi je u sjećanju jedan dizajn koji može letjeti daleko. Posrećilo mi se. Malo bolje ću se spremati za državno finale i na tom takmičenju čekujem jednu od tri prve pozicije, kaže Sabljić.

Kvalifikacije se nastavljaju u Banjoj Luci (Univerzitetska sportska dvorana) 30. marta.

Kategorija “Akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu u aprilu, a najbolji iz tri takmičarske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.