Razbudite se za online nastavu: Napravite ukusnu kafu s vanilijom

Ukoliko volite eksperimentisati sa kafom, evo jednog zanimljivog recepta.


office desk with headset and coffee cup

Dok je nastava bila održavana na klasičan način, lakše nam se bilo razbuditi. Dok ustanemo, obučemo se, odemo do fakulteta, već je uveliko prošao proces razbuđivanja. Još ako je predavanje zanimljivo, tim bolje, vaša koncentracija nalazi se na visokom nivou.

U vrijeme ove nesretne pandemije, kada su predavanja na fakultetima pretežno online, teško je razbuditi se i skoncentrisati na predavanje. Mnogi studenti se probude, upale predavanje i nastave spavati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ako ste u skupini onih koji zaista žele da slušaju predavanja, ali im se teško razbuditi donosimo recept za kafu koji će vam u tome pomoći. Naime, mnogima dosadi klasični način pripreme kafe, te vam ovaj može poslužiti kao alternativa.

Osim što ćete dobiti energiju za sve obaveze koje vas čekaju, uživat ćete u jesenskim ukusima. Ovaj recept odlično odgovara uz palačinke ili vafle!

Sastojci

  • 230 ml vode
  • 200 g šećera
  • 3 kardamoma
  • 2 štapića cimeta
  • 1 vanilija
  • Muškatni oraščić
  • Bademovo mlijeko

Priprema

U srednje velikoj šerpi pomiješajte vodu i šećer. Dodajte štapić vanilije, a zatim cimet i kardamom – njih prethodno prepolovite. Naribajte malo muškatnog oraščića i pustite da sve to zavrije. Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ohladite sirup, a zatim ga prelijte kroz sito u bocu. Stavite kuhati kafu kakvu inače volite i za to vrijeme uz pomoć pjenilice zapjenite bademovo mlijeko u jednoj šoljici. Uzmite veliku staklenu čašu ili šoljicu, dodajte prvo sirup koji ste prethodno napravili, kafu i pjenu od mlijeka. Na vrh možete dodati malo naribane čokolade.