“PULSUS”: Nastavlja se tradicija izdavanja Časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli

Nakon prošlogodišnjeg obnavljanja duge i bogate tradicije prekinute prije preko 20 godina, drugi broj Časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli PULSUS ugledao je svijetlo dana.


Foto: Promocija drugog broja studentskog časopisa "PULSUS"
Foto: Promocija drugog broja studentskog časopisa "PULSUS"

Nakon prošlogodišnjeg obnavljanja duge i bogate tradicije prekinute prije preko 20 godina, drugi broj Časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “PULSUS” ugledao je svijetlo dana.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u srijedu, 17.12.2014. god. održana je promocija novog broja studentskog časopisa, a svojim prisustvom ovu manifestaciju uveličali su mnogobrojni profesori i studenti Medicinskog fakulteta kao i drugi gosti.

Prisutnima se obratio i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Elmir Čičkušić uz riječi hvale i podrške za uredništvo i sve studente koji su učestvovali u izradi časopisa. Dekan, prof. Čičkušić, nije krio oduševljenje povodom uspješne realizacije ovog iznimno važnog projekta. Među prisutnima su bili i sponzori bez kojih sama implementacija navedenog projekta ne bi bila moguća.

– Pokrenuti uspavane spisateljske snage, ponuditi čitaocima aktuelne teme i balansirati sa vječitim nedostatkom finansijske podrške nije bila laka zadaća, ali na kraju se uspjelo, te mi je velika čast biti glavni urednik ovako vrhunski odrađenog časopisa. Mnogo truda i odricanja je iza ovog velikog projekta, ali mi nismo odustajali. Željeli smo pružiti priliku kolegicama i kolegama da se okušaju u pisanju članaka. Željeli smo pokazati da se radom i trudom dolazi do velikih rezultata. Ništa od ovoga nebi uspjeli da nije bilo onih koji su prepoznali vrijednost rada studentskog udruženja „MEDICUS“ i velikog projekta novog broja časopisa „PULSUS“. Nemoguće je bilo realizovati ovaj projekat i bez našeg generalnog sponzora gdin. Seada Džafića, vlasnika firme UNIS TOK d.o.o. Kalesija, koji nas uvijek podrži u našim idejama i pruži nam veliku podršku da istrajemo i realizujemo započeto, kazao Emir Bećirović glavni urednik Časopisa „PULSUS“, student medicine, ujedno i predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta „MEDICUS“.

U toku promocije časopisa riječ je imala i zamjenica glavnog urednika, Denisa Kulanić.

– Recept za uspjeh su želja, rad i upornost. Novi broj časopisa je dokaz da su studenti aktivni, a cilj samog projekta i jeste podstaći njihovu aktivnost i kreativnost, pomoći im u razvijanju vještina koje će im u budućnosti koristiti, a ne mogu se naučiti na predavanjima, te svakako predstaviti ih u najboljem svjetlu javnosti, izjavila je Kulanić.

Istakla je također, da je časopis „PULSUS“ besplatan za sve i da će tako i ostati s obzirom da izlazi, barem za sada, jednom u toku akademske godine.

Sam sadržaj časopisa je raznovrstan, primarno se bazira na temama medicinskog karaktera, ali se osvrće i na već sprovedene projekate od strane članova Udruženja „MEDICUS“, potom sadržaje edukativne prirode. Osim atraktivnih tema za studenstku populaciju, svaki broj časopisa sadrži Temu broja, te rubrike „Gost-i broja“ i „Odjel broja“ uz mnoge zanimljive članke i neizostavni Kutak „Smijehom do zdravlja“.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Farid Ljuca, prorektor za Naučno-istraživački rad Univerziteta u Tuzli, zaželjevši uredništvu i svim ljubiteljima pisane riječi još dosta brojeva „Pulsusa“, te govoreći o svestranosti tuzlanskog Medicinskog fakulteta i njegovih studenata.

Iz uredništva časopisa i Udruženja „MEDICUS“ poručili su na kraju da je ovo samo tek početak onoga što oni planiraju da učine u narednom periodu.

(STUDOMAT.ba)