Prvi posao: pet pravila koje morate poštovati

Jeste li znali da je Steve Jobs radio kao student preko ljeta u HP-u? Ili, da je prvi posao osnivača Amazona bio na grillu u McDonald's-u? Hugh Jackman je bio profesor tjelesnog u srednjoj, a Beyonce je mela pod u frizerskom salonu. Poenta je u tome da svi počinjemo negdje, a kako se ponašamo na prvom poslu nam može popločati put do uspjeha.


job 1556182730

Nemojte imati negativan stav

Ovo nije trenutak ni vrijeme da vam se “ne da”. Poslodavci vole timske igrače i cijene pozitivan stav i volju za radom. Negativan stav može loše utjecati na produktivnost na radnom mjestu, a i zarazan je. Nemojte biti ta osoba, prenosi educentar.net.

Ne odbijajte prilike

Bitno je da imate um otvoren za nove mogućnosti i maksimalno iskoristite prilike koje vam se nude. Dobrom će poslodavcu biti cilj ulagati u vas, kako bi se mogao više osloniti na vas u budućnosti.

Ne pokušavajte biti neko ko niste

Dobili ste ovaj posao s razlogom – očito ste nešto dobro napravili na razgovoru. Možda su presudna bila vaša znanja i vještine, možda ste ih osvojili svojim entuzijazmom… Što god bilo u pitanju ne mijenjajte svoje ponašanje kako bi se svidjeli drugima ili ih impresionirali. Samo budite svoji, zato su i zaposlili vas, a ne nekog drugog.

Nemojte se praviti da ne griješite

Ovo je jednostavno – nitko nije savršen i ako ne radite pogreške, nikad nećete ni naučiti ništa novo.

Nemojte spaliti mostove na kraju

Prije ili kasnije, svi napuste svoj prvi posao. Možda ćete napredovati unutar iste firme, ali ako nećete, nemojte otići u lošim odnosima. Referenca vašeg prvog poslodavca vam može puno značiti za sljedeći posao, a i koliko god vam se loše taj prvi posao činio, ne zaboravite da vas je neko vrijeme hranio, a i da ste tu naučili sve o međuljudskim odnosima na radnom mjestu, kao i radnoj etici.

(STUDOMAT.ba)