Protiv čega se danas bore studenti u Sarajevu?

Pročitajte odredbe Nacrta Zakona o visokom obrazovanju protiv kojih se bore studenti u Sarajevu.


studenti protesti sarajevo

Studenti iz Sarajeva danas su na studentskim protestima ispred Vlade KS. Danas su na stranici Studentskog parlamenta UNSA objavili pravila ponašanja na mirnom okupljanju.

  1. Molimo učesnike da koriste dva ulaza u park na kojima će biti redari zaduženi za praćenje održavanja reda i mira.
  2. Također, pozivamo sve učesnike da prate upute redara i voditelja okupljanja.
  3. Na proteste nije dozvoljeno unositi predmete kojima se može nanijeti šteta ili narušiti red i mir održavanja protesta, a o čemu će pažnju voditi i redari.
  4. Molimo učesnike da vode pažnju o zelenim površinama i da ne bacaju smeće, jer tako ćemo pokazati osjetljivost i odgovornost za društvenu zajednicu.
  5. Protest se završava simbolično 5 do 12, te nakon toga će se skup razići.
  6. Protesti trebaju proteći u najboljem redu i na taj način želimo pokazati da su studenti odgovorni članovi društva koji cijene i poštuju društvenu zajednicu.

Prethodnih dana, u objavama na Facebook stranici, SPUS je pokušao javnosti približiti protiv kojih odredbi Nacrta Zakona o visokom obrazovanju se studenti zapravo bore.

Prenos predmeta

 – Za razliku od važećeg Zakona, novi Nacrt studentima oduzima pravo da prenesu dva predmeta bez obzira na broj ECTS bodova. Moguć je prenos samo 12 ECTS.

spus
Foto: Facebook

Minimalni prolazni nivo

 – Da li će studenti doći u situaciju da minimalni prolazni nivo bude 70%?

3
Foto: Facebook

Ukidanje drugog septemarskog ispitnog termina?

 – Nacrt Zakona o visokom obrazovanju predviđa polovično regulisana rješenja koja su dovela studente u situaciju da ne znaju šta da ih očekuje donošenjem ovog Zakona. Studenti neće dopustiti da budu u mraku i da ne znaju šta nova akademska godina donosi. 

4
Foto: Facebook

Samo najuspješniji na budžetu?

 – Nacrtom Zakona o visokom obrazovanju propisuje se da će studenti morati svake godine biti u 10% najuspješnijih ili će gubiti mjesto na Budžetu.

5
Foto: Facebook