Protesti studenata u Sarajevu: Gladni smo iako sve plaćamo, tješe nas krompirom

Studenti su gladni, a u studentskim domovima stanje nije ništa drugačije nego na hladnom, na snijegu.


studenti protesti sarajevo

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Kenan Velagić na današnjim protestima ispred Vlade KS kazao je da studenti traže svoja prava i da se u 21. vijeku bore za hranu.

Advertisements

 – Dakle mi se vraćamo stoljećima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je, kako oni kažu, enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, već svu hranu koja je navedena u meniju. Pokušavaju nas kao utješiti krompirom, rekao je.

On je kazao da se ništa ne može popraviti, ukoliko se 45 dana samo prepucavaju da li je neko direktor ili nije.

– Nama treba direktor, potpisnik, da potpiše javne nabavke i isplate dobavljačima. Mi imamo zalihe hrane za još nekoliko dana. Mi nećemo da živimo na tome da redovno sve plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama. Ono što smo platili, treba da dobijemo, dodao je.

Studenti su, kako ističe, zahvalni dobavljačima jer su neki od njih i nakon pola miliona KM duga i dalje donosili hranu i nadali se da će im biti isplaćeno.

Advertisements

Valjda su sada prešli sve granice, nema direktora, tj. onoga ko će potpisati isplate, kazao je Velagić.

Studenti su poručili da su ovo protesti upozorenja i da su studenti gladni.

 – U studentskim domovima stanje nije ništa drugačije nego ovdje na hladnom, na snijegu… Nije dovoljno voditi sastanke sa studentima… Mi čekamo mjesec da nam se odgovori na dopis. Mi dobijamo dezavuisanje, a ne odgovore. Na ovome se neće završiti dok se studentski problemi ne riješe, kazali su.

Prema riječima studenata, u doba prije korone u studentskim domovima je živjelo oko 1.300 studenata, danas ih je tu oko 600, prenosi Klix.

Demonstranti su simbolično ispred zgrade Vlade KS ostavili krompire.