Prošlo je sedam godina od pogibije studentica Selme Agić i Edite Malkoč

U dvorištu Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nalazi se spomen-ploča za Selmu i Editu.


selma edita

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas, 10. oktobra, obilježava se sedma godišnjica stradanja studentica Selme Agić i Edite Malkoč koje je na pješačkom prijelazu u blizini Mašinske tehničke škole automobilom pregazio Sanjin Sefić vozeći brzinom od 105 km/h.

U dvorištu Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nalazi se spomen-ploča za Selmu i Editu, a danas su se brojni prijatelji, rodbina i kolege okupili ovdje kako bi obilježili sedmu godišnjicu stradanja u kome su ugašena dva mlada života.

Kao velika podrška, među porodicama stradalih djevojaka bio je i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

 – Već je prošlo sedam godina a kao da je jučer bilo. Sve nam je teže i teže, i hvala dragom Bogu pa imamo jedni druge. Hvala i svim dragim ljudima koji su ovdje došli, ali nama nikada neće biti bolje, jer njih nema. I ja sam istu situaciju doživio i znam kako je to kada izgubite dijete. Pazimo se koliko možemo i zahvaljujemo se svima koji još uvijek pokazuju saosjećanje u ovakvim situacijama, kazao je za portal Radiosarajevo.ba Muriz Memić.

Otac stradale Selme Agić, Amir Agić, nije htio ništa puno govoriti, osim da mu je iz dana u dan sve teže.

 – Nemam šta puno da kažem. Hvala svim dobrim ljudima na velikoj podršci, rodbini, kolegama, prijateljima, studentima, profesorima i bliskim saradnicima. Bez vas bi sve ovo bilo neizdrživo, kratko je kazao Amir Agić.

Također, osim u Sarajevu, okupljanje će se održati i u Bosanskoj Krupi kada će Udruženje “Ujedinjene žene” organizirati mirnu šetnju koja kreće ispred Editine srednje škole Gimnazija Bosanska Krupa, s početkom u 17.00 sati.

Podsjetimo, Sefić je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, i tada usmrtio 21-godišnju Selmu iz Bugojna, i 20-godišnju Editu iz Bosanske Krupe koje su bile veoma uspješne studentice.

Sefić je proglašen krivim za saobraćajnu nesreću i izrečena mu je kazna od 17 i po godina zatvora, koju je donijelo Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.