Prošao prvi upisni rok u RS: Za ovaj fakultet se traži “mjesto više”

U zapadnoj Evropi je u samom vrhu najtraženijih zanimanja, ali i kod nas studenti ovog fakulteta posao pronalaze još tokom studija.


UNIBL

U ponedjeljak 27.06.2022. na univerzitetima u Republici Srpskoj održan je prijemni ispit za upis budućih studenata na fakultete. Na Univerzitetu u Banjoj Luci, mladi srednjoškolci koji žele graditi akademsku karijeru imali su priliku da polažu prijemni ispit na sedamnaest fakulteta.

Poslije Medicinskog i Ekonomskog fakulteta, visoko treće mjesto na Univerzitetu u Banjoj Luci po broju upisanih na prvom upisnom roku dijele upravo Mašinski i Elektrotehnički fakultet. Pri tome je Mašinski fakultet popunio skoro sva raspoloživa mjesta predviđena za upis nove generacije.

„Pobjednikom“ prvog upisnog roka može se proglasiti studijski program Mehatronika na Mašinskom fakultetu. Broj prijavljenih za upis na mehatroniku je za 35% premašio broj raspoloživih mjesta. Ovakav interes je rekordan ali se mogao i očekivati jer studijski program Mehatronika, od kada je osnovan, bilježi konstantno povećanje broja upisanih studenata iz godine u godinu.

Mehatronika je interdisciplinarna oblast koja je optimalan spoj mašinstva, elektrotehnike i programiranja. U zapadnoj Evropi je u samom vrhu najtraženijih zanimanja, ali i kod nas studenti mehatronike posao pronalaze još tokom studija.

Inženjeri mehatronike su idealna veza između IKT i proizvodnog sektora koji svojim interdisciplinarnim pristupom mogu da pomognu razvoju domaće industrije ali i da pokrenu vlastite startap biznise.

Sadašnji studenti već su se istakli radom na praktičnim projektima poput nedavno promovisanog projekta „2π“ – razvoj električnog bicikla, koji je izazvao visoko interesovanje privrednika, Univerziteta ali i medija, piše BUKA.