Promovisana 21. generacija magistranata ERMA programa

Promovirano 26 studenata 21. generacije Evropskog regionalnog master programa iz oblasti demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi


Promovirana 21. generacija magistranata ERMA programa

U Sarajevu je promovisano 26 studenata 21. generacije Evropskog regionalnog master programa iz oblasti demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA).

Događaju koji se održao u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu prisustvovale su domaće i strane diplomate, univerzitetski profesori, osoblje i studenti ERMA programa. Do danas je oko 630 studenata magistriralo na ERMA programu, uglavnom iz jugoistočne Evrope, ali i Evropske unije i šire. Studenti dobijaju dvojnu diplomu Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji.

Svečanost je otvorila prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dženana Husremović. Uvodno izlaganje održali su NJ. e. Marco di Ruzza, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, i Alessandro De Giacomo, politički službenik – portfolio ljudska prava, EU delegacije u Bosni i Hercegovini.

Glavni govornik bio je Goran Miletić, Civil Rights Defenders direktor za Evropu i i MENA regiju.

Predstavnice studenata,  Nataša Ivaneža i Divna Prusac, su se obratile prisutnima u ime svoje generacije. ERMA alumnus, Marjan Icoski se obratio prisutnima kao predstavnik Alumni mreže ERMA programa (EAN) zajedno sa Ianom Minochkinom, savjetnicom za mlade i koordinatoricom programa za mlade, mir i bezbjednost Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK). Potom su kodirektori programa, prof. Marco Borraccetti i prof. Asim Mujkić, proglasili studente/-ice čije su teze izabrane kao najbolje u protekloj akademskoj godini, te su dodijeljene i druge nagrade.

Nikola Tucakov je na osnovu akademskog uspjeha proglašen najboljim studentom u akademskoj 2021/22. godini, te je nagrađen šestomjesečnim plaćenim stažiranjem, koji podržava Globalni kampus za ljudska prava. Njegova teza je također odabrana za objavljivanje u Repozitorijumu najboljih teza Globalnog kampusa. Teze studentica Kristine Vasić, Ivane Bilić, Benedette Merlino i Ivane Gegovske odabrane su za objavljivanje u godišnjoj ERMA zbirci najboljih teza.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije 2000. godine. ERMA program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz Italijansku razvojnu agenciju (AICS). Već devet godina EU finansira program kroz Globalni kampus ljudskih prava, sa sjedištem u Veneciji.

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Bolonji, od srca čestitaju studentima i studenticama na uspješno završenom programu te im žele dobrodošlicu u ERMA Alumni mrežu i sve najbolje u budućoj profesionalnoj karijeri.