Promovirani profesori emeritusi Univerziteta u Sarajevu

Ko su profesori emeritusi na Univerzitetu u Sarajevu?


profesori emeritusi unsa

Promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, održana kao svečani dio 22. sjednice Senata Univerziteta i organizirana u okviru obilježavanja 71. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, upriličena je 23. decembra 2020. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio rektor prof. dr. Rifat Škrijelj istakavši da posebno mjesto u historiji Univerziteta u Sarajevu, koji ovih dana nizom manifestacija proslavlja 71 godinu svog postojanja, imaju profesori emeritusi koji su svojim djelovanjem i reputacijom zaslužili ovo počasno zvanje.

 – Ove godine, prema odluci Senata Univerziteta u Sarajevu, počasno zvanje profesora emeritusa dobija devet naših uglednih penzionisanih profesora koji su najveći dio svog radnog vijeka ugradili u Univerzitet, odgajajući brojne generacije mladih ljudi. Ovi profesori ostvarili su značajan znanstveni ili umjetnički opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti. Oni su svojim znanstvenim i umjetničkim doprinosom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, te na najbolji način javno afirmirali svoju struku i dali trajni pečat u historiji razvoja Univerziteta, istakao je rektor Škrijelj.

Za dodjelu počasnog zvanja profesora emeritusa predlažu se posebno zaslužni penzionisani redovni profesori koji su u dužem vremenskom periodu kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučnoistraživačkog odnosno umjetničkoistraživačkog rada, razvoju i napretku Univerziteta i fakulteta i akademija, te nastavnog procesa na Univerzitetu i koji su stekli međunarodnu reputaciju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao sljedeće profesore:

  1. prof. Zijada Mehića, penzionisanog redovnog profesora Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu
  2. prof. dr. Šemsudina Mašića, penzionisanog redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  3. prof. dr. Zikriju Avdagića, penzionisanog redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  4. prof. dr. Rabiju Somun-Kapetanović, penzionisanu redovnu profesoricu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  5. prof. dr. Saliha Foču, penzionisanog redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  6. akademika dr. Dževada Karahasana, redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH i penzionisanog redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  7. prof. dr. Halimu Resić, penzionisanu redovnu profesoricu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  8. prof. dr. Melihu Zejnilagić-Hajrić, penzionisanu redovnu profesoricu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
  9. prof. dr. Faruka Čaklovicu, rektora Univerziteta u Sarajevu u mandatnom periodu od 2006. do 2012. godine i penzionisanog redovnog profesora Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

U ime promoviranih profesora emeritusa obratila se prof. dr. Meliha Zejnilagić-Hajrić:

 – Ova, po svemu posebna godina, godina u kojoj se svako od nas pojedinačno i svi mi zajedno propitujemo šta je smisao našeg života, njegova suština, šta smo i kako radili, kako svoj život privodimo onome što je izvjesno i neizbježno, na svom kraju donijela je nama emeritusima neke posebno značajne odgovore. Ovom promocijom danas poslali ste svakom od nas promoviranih emeritusa poruku da ste nas i naš rad u prethodnih 40 godina, ili nešto duže ako uključimo studentske dane, primijetili i da ga smatrate vrijednim vaše pažnje, ove promocije i ove časti.

71. godišnjica Univerziteta u Sarajevu obilježena je promocijom 61 doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, promocijom 5088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, izložbom umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i promocijom devet profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.