Projekat Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta Sarajevo: Lijekovi sa isteklim rokom trajanja – tihe štetočine

Projekat „Lijekovi sa isteklim rokom trajanja – tihe štetočine“ ima cilj da podigne svijest građana o mjerama i postupcima koje trebaju vršiti kada se nađu u situaciji da u domaćinstvu imaju lijek sa isteklim rokom trajanja, a organizira se od strane udruženja Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta Sarajevo – SAFF, a implementacija započinje sredinom oktobra. U projektu učestvuje veliki broj studenata Farmaceutskog fakulteta.


LIRT TS Photo 5

– Svjedoci smo da veliki broj građana takve lijekove prije i nego utvrdi da su isteklog roka, dugo drži u kućnim policama. Kada postanu svjesni da je rok trajanja istekao uglavnom ih se riješe nekom od svojih metoda: bacanjem u wc – školjke, spaljivanjem zasebno ili u pećima za loženje, bacanjem u kante za smeće, dok oni malo hrabriji se odluče popiti na svoju ruku pa možda i pomogne. Česte su i situacije u kojima pacijenti ne popiju čitavo pakovanje nekog lijeka te ga kao takvog drži u policama jer smatra da mu više nije potreban, a rok mu nije istekao. U tim situacijama se dešava da se ti lijekovi dijele sa rodbinom, komšijama, prijateljima po onoj dobroj staroj – „meni je pomoglo, pomoći će i drugom“. Nažalost, to je samo mali broj situacija koje dovode do katastrofalnih posljedica, kažu organizatori.

LIRT TS Photo 4

Projekat je koncipiran kroz radionice u srednjim školama, anketiranje pacijenata u apotekama i održavanje javne tribine o postupcima zbrinjavanja farmaceutskog otpada i posljedicama u slučaju kada to nije adekvatno odrađeno. Radionice će se održavati u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine, u Mostaru, Konjicu, Zenici, Konjicu, Bugojnu, Bihaću i naravno Sarajevu, kao i u Apotekama Sarajevo koje su podržale projekt. Projekat je značajno podržan i od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke,

LIRT TS Photo 1

Čovjek koji u svom domaćinstvu ima lijekove sa isteklim rokom ili bilo koji oblik farmaceutskog otpada je prva karika i najznačanija u lancu saniranja. Upravo podizanjem svijesti prve i najvažnije karike lanca mnogo toga se može promijeniti u odnosu na dosadašnju situaciju. Za svakog čovjeka je mali korak da farmaceutski otpad dostavi u apoteku, ali veliki za čovječanstvo i za prirodu kojoj svakako mnogo dugujemo.

– Nekontrolisanim odlaganjem štetimo našoj prirodi jer sudbina lijekova koji se zapale ili završe u vodama itekako može štetno djelovati budući da tu dolazi do značajnih hemijskih reakcija i promjena te štetnih degradacijskih produkata koje će nam priroda kasnije vratiti u vidu ekoloških katastrofa o pogoršanjem zdravlja stanovništva i smanjenim šansama za oporavak i izlječenje zbog potencijalne rezistentnosti na određene lijekove, poručuju studenti.

(STUDOMAT.ba)