Profesori olakšavaju: Od skripti prave skripte

Akcija "Bolje ti nego ja" je započela sredinom ovog mjeseca i sprovodit će se na univerzitetima. Profesori već uveliko od skripti prave skripte.


Sredinom ovog mjeseca započela je kolektivna akcija profesora na našim univerzitetima – pravljenje skriptinih skripti. To je akcija koju je pokrenuo predsjednik Upravnog odbora za studentski standard i praksu – Hidajet Tokmaković. Tokmaković je još na početku svog studija, prije sedam godina, ukazivao na značaj pokretanja ove akcije. On je bio jedan od najuspješnijih studenata Pravnog fakulteta, dobitnik Bakarne značke, student koji je završio sve ispite u roku. Danas kaže da je ponosan na sebe jer se izborio za bolji studentski standard i praksu.

Advertisements

Isprva inicijativa, a sada akcija Bolje ti nego ja je isprva zaživjela na Fakultetu zdravstvenih studija. Iz Uprave za studentski standard i praksu se nadaju da će stopa položenih ispita na prvim rokovima porasti najmanje za 68 posto.

– Morali smo ovo pokrenuti. Ja sam ukazivao na značaj ove akcije punih sedam godina. Iznimno mi je drago što će sada studenti imati kvalitetnije znanje i bolje prilike, a i neka profesori nešto rade, poručio je Tokmaković.

Dodao je još da je Fakultet zdravstvenih studija prva visokoobrazovna ustanova koja će iskusiti dobrobiti ove akcije, te će se akcija proširivati na ostale fakultete pri Univerzitetu u Sarajevu.

– Prvi su na udaru ovi zdravstveni fakulteti. Njima je to neophodno. Puno se zuji, a malo se meda daje, što bi se reklo. Nakon ove akcije, lično ću se potruditi da im odmah obezbijedim praksu u zdravstvenim ustanovama. Steći će kvalitetno znanje uz pomoć skriptinih skripti, dodaje.

Advertisements

Upitali smo ga kakva je reakcija studenata s društvenih fakulteta, a Tokmaković je pojasnio da su oni zapravo najangažovaniji.

– Čujte, održao sam sastanke s njihovim predstavnicima, oni su uputili profesore kako da podvlače najbitnije i koje lekcije treba da izvade. Sve se podvlači s velikim oprezom, a nakon toga će ih profesori ispitivati iz toga. Mogu samo reći da je njihovo iskustvo od velikog značaja. To su ljudi koji poznaju tu materiju. Što bi se reklo, majstori svog zanata, zaključio je Tokmaković.

Napominjemo, akcija Bolje ti nego ja bi trebalo da se na svim fakultetima Univerziteta ostvari do kraja prvih parcijala. Studenti koji polažu ispite parcijalno mogu preuzeti skriptine skripte već 15. novembra na svojim matičnim odsjecima, a studenti koji polažu ispite integralno, skriptine skripte preuzimaju sredinom decembra tekuće godine, poručili su iz Uprave za studentski standard i praksu.

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera.

(Dženeta Rovčanin / STUDOMAT.ba)