Profesor na internetu pronašao pitanja za svoj ispit: Studente tužio zbog kršenja autorskih prava

Profesor je odlučio tužiti nepoznate studente za kršenje autorskih prava


writing an exam at university
Foto: Envato

U januaru, profesor biznisa na Univerzitetu Chapman, David Berkovitz, pretraživao je stranicu Course Hero, na kojoj studenti dijele dokumente bitne za pojedine predmete, kad je slučajno nabasao na zamolbu nekog korisnika da mu pomognu riješiti pitanja za ispit koja su mu se učinila poznatima. Bila su to naime njegova pitanja koja je pripremio za kolokvije i završni ispit tokom protekle akademske godine.

– Prepoznao je jedinstvene činjenične obrasce, kazao je Marc Hankin, Berkovitzev advokat, u razgovoru za The Washington Post.

– Pronašao je ono što vjeruje da su dokazi o tome da je jedan student ili više njih zatražili i primili pomoć tokom ispita prošlog proljeća, pojašnjava.

Dijelili materijale bez njegovog dopuštenja

Berkovitz je odlučio tužiti nepoznate studente za kršenje autorskih prava. U parnici pokrenutoj početkom marta na kalifornijskom sudu profesor navodi da studenti krše profesorova ekskluzivna prava na širenje, kopiranje, distribuiranje ili izradu kreativnih materijala objavljivanjem kolokvija i završnih ispita na stranicama Course Hero bez Berkovitzeva dopuštenja.

Berkovitz, koji je također advokat, nema namjeru od studenata zahtijevati novac nego mu je namjera od vlasnika Course Hero stranice dobiti informaciju o tome koji je student objavio njegove ispitne materijale. Zatim će dobivena imena proslijediti odboru Univerziteta koji će odlučiti o potencijalnom disciplinskom postupku.

– Ne želi studente ni njihove roditelje dovesti do bankrota, kaže Hankin. Pokušava spriječiti varanje među studentima, pojašnjava.  Univerzitet nije uključen u ovu tužbu.

Predavanja su se prošloga proljeća odvijala na daljinu zbog pandemijskih uvjeta. Profesor Berkovitz zbog toga je naglasio da je zabranjeno koristiti bilješke, materijale s predavanja i online izvore tokom polaganja kako aprilskih kolokvija tako i završnog ispita tokom maja 2021. godine. Također je zabranio umnožavanje bilo kojeg dijela ispita.

Otišao na sud samo jer mu nisu htjeli reći o kome se radi

Bez obzira na ove upute, neki su studenti očito pitanja s oba ispita (kolokvija i završnog ispita) podijelila na internetu kako bi im kolege pomogli u rješavanju zadataka.

Nakon što je nekoliko mjeseci kasnije pronašao svoja pitanja na ovoj stranici, zatražio je informacije o osobama koje su ih objavile, no kompanija mu ih nije pružila uz argument da će mu za to trebati sudski nalog.

Kako su izjavili za The Post, Course Hero pri svakoj objavi od korisnika zahtijeva uslove korištenja i objavljivanja među kojima je i onaj da ne smiju dijeliti sadržaj koji im ne pripada.

Course Hero ne toleriše kršenje autorskih prava bilo koje vrste i koristi spektar preventivnih mjera i uslove korištenja kako bi to izbjegao, kazala je glasnogovornica stranice.

Odustat će od tužbe vjerovatno

– U normalnim uvjetima profesori ne tuže svoje studente za ovakve prijestupe, i profesori pokušavaju zaustaviti varanje neprestano, kazao je Hankin. Ali, u ovom slučaju morao je slučaj predati sudu kako bi došao do informacije koju želi.

Zbog toga planira nadležnima iza Course Hero portala uručiti sudski nalog dobiven sudskim procesom. Jednom kad dođe do potrebnih informacija, Berkovitz će vjerovatno odustati od tužbe, tvrdi njegov advokat.