Profesor Ernst Kovacic održava seminare na Muzičkoj akademiji UNSA

Ernst Kovacic je profesor emeritus na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču i voditelj je seminara širom Evrope.


Ernst Kovacic2

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, organizira seminar za studente trećeg ciklusa studija koji će u periodu od 6. do 11. novembra 2023. godine održati Ernst Kovacic, eminentni violinist, dirigent i profesor emeritus na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču.

Višednevne aktivnosti bit će zaokružene realizacijom dva koncerta. U petak, 10. novembra, u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, nastupit će violinistice Tamara Arsovski i Alma Dizdar, studentice doktorskog studija MAS, koje će se predstaviti uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić i Dženane Hadžić. Dan kasnije, 11. novembra, u 19:00 u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će upriličen koncert Gudačkog kvarteta SA Sinfonietta.

Zajedno s Beatom Furrerom utemeljio je seminare “Impuls” za kompozitore i interpretatore savremene muzike koji se održavaju svake dvije godine u Grazu.

Svoje programske zamisli Ernst Kovacic provodi kroz nekoliko festivala i koncertnih ciklusa. Bio je zadužen za uspješne serije “Crossing Mozart” i “Crossing Haydn” u Musikvereinu u Beču. Umjetnički je direktor Brückenfestivala u Štajerskoj i LEO festivala u Wrocławu od 2009 godine. Osim toga, predsjednik je odbora privatne fondacije Ernst Krenek u Kremsu (Austrija).