Pripreme za ispite: Ove namirnice vam mogu povećati stres i umor

Postoje namirnice koje mogu imati negativan utjecaj na vaše tijelo i raspoloženje, a to se često primjećuje kada nakon obroka doživite pad energije i raspoloženja.


sudent sleeping library table
Ilustracija: STUDOMAT

Kratko rečeno, vrsta hrane koju konzumirate može doprinijeti osjećajima tjeskobe, depresije i nedostatka energije.

Prerađena hrana

Potrebno je izbjegavati hranu poput kolača, smrznutog tijesta, gotovih peciva i industrijskih sokova jer često sadrže dodatne sastojke i rafinirane šećere. Višak šećera u ovim namirnicama može se pretvoriti u glukozu, što može uzrokovati umor i tjeskobu.

Industrijska biljna ulja

Prirodna ulja obično su zdrava, no značajno prerađena ulja poput ulja od kukuruza, sjemenki grožđa i suncokreta mogu više naštetiti nego koristiti tijelu. Prerada tih ulja može rezultirati povećanim udjelom omega-6 masnih kiselina, što može potaknuti upalne procese u organizmu.

Dodani i rafinisani šećeri

Dodani i rafinirani šećeri mogu pogoršati upalne procese u tijelu i doprinijeti promjenama raspoloženja te smanjenju energije. Kada dođe do pada šećera u krvi, može doći do pogoršanja raspoloženja, a razina tjeskobe može naglo porasti.

Pržena hrana

Osim što doprinosi visokom kolesterolu, povišenom krvnom tlaku i drugim fizičkim zdravstvenim problemima, pržena hrana može utjecati i na naše mentalno zdravlje. Psihologinja Naidoo ističe da se to često događa zbog upotrebe nezdravih masnoća pri prženju.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači postaju sve popularniji među ljudima koji žele kontrolirati unos kalorija. Ipak, istraživači su postavili pitanja o sigurnosti umjetnih sladila, s obzirom na to da se jedan od popularnih zaslađivača povezuje sa simptomima depresije, tjeskobe i razdražljivosti.

Ukratko, prehrambene navike, poput konzumacije određenih vrsta hrane i umjetnih zaslađivača, mogu imati značajan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Važno je biti svjestan veze između prehrane i emocionalnog stanja te razmotriti potencijalne posljedice odabranih prehrambenih navika na dobrobit organizma.