Princeza Amalia kreće na fakultet: Odbila tri miliona KM džeparca

Tokom srednje škole, radila je povremeno kao konobarica.


amalia
Foto: Google

Najstarija kći nizozemskog kralja Vilima-Aleksandra studirat će političke nauke i ekonomiju od juna 2022. i živjeti u unajmljenom smještaju s još nekoliko studenata, priopćila je Kraljevska informativna služba (RVD) uz zamolbu da se tokom boravka na kampusu poštuje njena privatnost.

Nakon proslave 18. rođendana prošle godine, princeza Amalia je počela preuzimati neke ceremonijalne dužnosti za kuću Orange koja je zadržala podršku većine Nizozemaca.

Ipak, nakon što je maturirala sa najvišim počastima u srednjoj školi, odlučila je uzeti godinu dana pauze prije upisivanja fakulteta, piše Reuters.

Tokom srednje škole, radila je povremeno kao konobarica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Podsjetimo, prošle je godine najstarija kćer kralja Willema-Alexandera i kraljice Maxime nizozemskom premijeru Marku Rutteu poslala pismo u kojemu ga obavještava o svojoj odluci da odbije “džeparac” u iznosu od 1,6 miliona dolara (nešto oko 3 miliona KM) dok ne preuzme svoje kraljevske dužnosti.

Zbog prava na džeparac osjećam se nelagodno, sve dok za njega nešto ne ponudim zauzvrat i dokle god su drugi studenti u puno lošijoj poziciji od mene, posebice u vrijeme pandemije koronavirusa, pisala je 2021. godine.

Također je odlučila da će vratiti 400 hiljada dolara (gotovo 730 hiljada KM) na koje je imala pravo tokom srednje škole, te da neće tražiti džeparac sve dok ne preuzme ulogu princeze Orange, što bi željela odgoditi još neko vrijeme.