Prilika za bh. studente u globalnom gaming turniru godine u igri Valorant

Studenti iz BiH imaju priliku da učestvuju u velikom globalnom eSport takmičenju u igrici Valorant.


redbull

Red Bull Campus Clutch im pruža priliku da osvoje vrijedne nagrade, na svjetskom finalu igraju sa najboljim vršnjacima iz svih dijelova planete, a možda postanu i eSport zvijezde.

Red Bull Campus Clutch je globalno studentsko takmičenje kreirano za igricu godine, Valorant. U takmičenju učestvuje više od 300 univerziteta iz više od 50 zemalja širom svijeta, a prijaviti se mogu i studenti iz Bosne i Hercegovine.

Pravo učešća imaju studenti svih bh. univerziteta, koji trebaju oformiti petočlanove timove i prijaviti se za takmičenje na stranici Red Bulla.

U našoj zemlji će biti održana dva kvalifikacijska turnira, nakon kojih slijedi državno finale. Prvi je na rasporedu 19. aprila, a drugi dva dana kasnije, 21. aprila. Prijave su, kako je već rečeno, otvorene i trajaće do dana održavanja turnira (19. odnosno 21. aprila).

Na svakom od kvalifikacijskih turnira će učestvovati po 16 timova, a osam najboljih (po četiri iz svakih kvalifikacija) osiguraće mjesto u državnom finalu, koje će biti održano 22. i 23. maja u offline formatu.

Najbolji tim sa državnog finala predstavljaće BiH i svoj univerzitet na velikom svjetskom finalu od 18. do 21. juna 2021. godine, gdje će se sa studentima koji dolaze sa 300 univerziteta iz 50 zemalja boriti za titulu najboljih.

Pobjednici svih državnih finala će imati priliku da se na svjetskom finalu bore protiv najboljih studentskih igrača Valoranta i postanu zvijezde esporta, a povrh toga će svom univerzitetu donijeti najmoderniji gaming hub.

Prvak Bosne i Hercegovine će osim putovanja na svjetsko finale dobiti i 1.000 KM za prvo mjesto, dok će drugoplasirani dobiti 600 KM, a trećeplasirani tim dobija 400 KM.

Osvajači svjetskog finala će osigurati 20.000 eura. Pored toga, Riot Games im poklanja ekskluzivnu priliku da gledaju borbu najvećih svjetskih zvijezda ove igrice na predstojećem Valorant Mastersu, zvaničnom turniru Champions Toura 2021.

Šta je valorant?

VALORANT je 5na5 taktička pucačina u prvom licu (FPS) za PC, gdje preciznost znači jedinstvene agentske sposobnosti. Razvili su ga tvorci League of Legends, Riot Games. Princip igre je “traži i uništi” gdje “jedan tim napada postavljanjem bombe, a drugi brani izbjegavajući detonaciju”.

Valorant je taktička ‘pucačina’ u prvom licu (FPS) za PC, u kojoj timovi igraju 5 na 5. Dolazi nam od Riot Games, tvoraca League of Legends. Jedna od najiščekivanijih igrica 2020. godine lansirana je prošlog juna, a zatvorena beta verzija je pokrenuta u aprilu.

Već prvog dana je oborila rekord u gledanosti, sa 34 miliona sati gledanja u jednom danu. Zabilježila je 1,7 miliona istovremenih gledalaca, odmah iza svjetskog finala 2019 u igrici League of Legends.