Prije početka studija u Sloveniji idite na kurs slovenačkog jezika

Očekivanja prije početka studija su velika: da li će mi se svidjeti izabrani studij? Da li ću uspjeti? Da li ću se slagati sa kolegama? Šta je sa profesorima? Kako će mi se svidjeti život u mjestu studija? Sličan tok misli odvija se i u glavama privrednika koji se šire na strana tržišta: da li će mi birokratija biti prijatelj ili protivnik? Kakvi će biti kupci i kakvi će biti poslovni partneri u inostranstvu? Opet, lični (ljubavni) razlozi nekog vode u drugu zemlju. Ali svima je zajednička dilema: da li ću moći da komuniciram na stranom jeziku? Da li ću razumjeti ljude oko sebe?


Ucenje 1

Slovenija se nalazi u samom centru Evrope i slovenački nije jedan od najčešćih izbora za učenje stranih jezika. Međutim, dobro je ako znamo da se pozdravimo, obratimo poslovnim partnerima ili kolegama, naručimo hranu u restoranu, obavimo sve potrebno u administrativnoj jedinici i poreskoj upravi i razmijenimo nekoliko pristojnih fraza sa komšijama. Slovenci zaista vole kada se stranci potrude i govore slovenački; odmah im prilaze opušteniji i sa velikom voljom da pomognu. Studentima je lakše pohađati predavanja, polagati ispite i prilagoditi se životu u Sloveniji, dok slovenački otvara vrata boljim poslovnim mogućnostima za poslovne ljude.

2TM nudi kurseve slovenačkog jezika koji vas pripremaju za boravak u Sloveniji, iz udobnosti vašeg doma putem platforme ZOOM. Možete se uključiti u tri različita nivoa:

Svi kursevi se održavaju dva puta nedjeljno u trajanju od dva školska časa, tako da možete brzo napredovati i naučiti najnužnije termine ili poboljšati svoj riječnik prije jeseni. Svi kursevi su akreditovani od strane Ministarstva obrazovanja, ali nemojte se uplašiti ozbiljnosti – na kursu ćete učiti u opuštenoj atmosferi i sa zanimljivim temama koje će vas dovesti do sticanja znanja.

SLO SRB

Kursevi su namijenjeni budućim studentima, privrednicima i svima ostalima koji se spremaju da dođu u Sloveniju. Časovi su koncipirani praktično – naučit ćete kako se nositi sa birokratijom, kako se snaći u prodavnici, kako bolje razumjeti profesore i predavanja na fakultetu, kako se dogovoriti sa stanodavcem za iznajmljivanje stana i još mnogo toga.

Za više informacija o ponudi 2TM, pišite nam na courses@2tm.si ili pogledajte web stranicu.