Prijavite se na takmičenje mladih novinara i novinarki

Program nudi stipendije, mentorstvo i profesionalno usmjeravanje, kao i promociju medijskog sadržaja produciranog u okviru ovog programa.


Takmicenje mladih novinara i novinarki 800x445 1

U okviru programa “Media for All” otvorene su prijave za takmičenje mladih novinara i novinarki koji obrađuju teme koje se bave mladima. Program nudi stipendije, mentorstvo i profesionalno usmjeravanje, kao i promociju medijskog sadržaja produciranog u okviru ovog programa.

Na takmičenje se mogu prijaviti novinarski timovi iz različitih zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) koji zajednički rade na produkciji medijskog sadržaja namjenjenog mladima i od značaja za mlade u cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Za učešće u programu bit će izabrano 10 timova od po tri novinara/ke.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Odabrani timovi će tokom osam sedmica pohađati program gdje će s mentorom ili mentoricom raditi na razvoju i produkciji priče, a dobit će i stipendije. Pet timova koji uđu u uži izbor bit će pozvani u novembru na događaj za umrežavanje, gdje će stručni žiri ocjenjivati priče, a pobjednički timovi dobit će novčane nagrade za kupovinu produkcijske opreme.

Organizatori predlažu da zainteresovani za učešće u ovom programu, u svojim prijedlozima obrade jednu od tema koje se tiču: zapošljavanja mladih, rodne ravnopravnosti i rodnih pitanja, migracija, životne sredine, posljedice pandemije na mlade, lokalne politike i mladih, kao i aktivizma mladih. U prijedlozima mogu biti obuhvaćene i teme koje nisu navedene, uz obrazloženje zbog čega je određena tema važna za mlade na Zapadnom Balkanu.

Sve priče se mogu producirati u bilo kojem formatu: audio, video, multimedija, podcast, blog, vlog ili alternativni formati, a prijaviti se mogu svi zainteresovane osobe starosne dobi između 21 i 30 godina koje rade u oblasti novinarstva, državljani su jedne od država Zapadnog Balkana, dobro poznaju engleski jezik i koje žele raditi s profesionalnim mentorom/icom i dobiti mogućnost da njihov rad ocjenjuju vodeći novinari/ke.

Rok za prijavu je 3.9.2021.

Detalji o načinu podnošenja prijave i pravilima natjecanja navedeni dostupni su na ovom linku.

Program “Media for All” realizira se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Svrha ovog programa koji podržava medije je jačanje uređivačke nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu i pružanje podrške lokalnim nezavisnim medijima u ostvarivanju financijske održivosti.