Prijavite se na IT takmičenje “Reconnect”: Učestvovati mogu svi srednjoškolci i studenti iz BiH

Nagradni fond za prvo mjesto u kategoriji individualnih takmičara iznosit će 3000 KM, drugo mjesto 2000 KM, a treće 1000 KM.


programming equipment in dark
Foto: Envato

Najavljeno je studentsko takmičenje-hakaton, koje će biti održano u Zenici od 14. do 16. oktobra. Prof. dr. Samir Lemeš je kazao da pravo na učešće imaju svi srednjoškolci i svi studenti iz Bosne i Hercegovine na pojedinačno takmičenje.

Takmičenje zajedno organizuju Politehnički fakultet u Zenici, Blandus d.o.o. iz Zenice, i partner je Unija studenata koja nam pruža logističku podršku. Obezbijedili smo pokroviteljstvo od strane Zeničko-dobojskog kantona. ZDK će obezbijediti nagrade za studente kao što je to radio i prethodnih godina, a nagrade za pojedinačne takmičare smo obezbijedili od drugih sponzora, kazao je prof. dr. Samir Lemeš.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prisutnima se obratila i HR menadžerica kompanije Blandus d.o.o. Zenica i kazala da navedena kompanija zapošljava studente Politehničkog fakultet u Zenici, prenosi direktno.ba.

Mi smo tu da podržimo sam razvoj i samu socijalizaciju na području ZDK kako bismo pokazali mladim ljudima da postoje prilike i u Zenici. Nema potrebe da odlaze iz svog grada, te da imamo mogućnosti da podržimo mlade i talentovane iz IT svijeta, kazala je HR menadžerica Naida-Stupar-Rizvić.

Zaposlenica firme Blandus d.o.o. Zenica i bivša studentica Politehničkog fakulteta Ajna Fetić kazala je da je težnja da se i u Zenici razvije IT svijet kao što je to slučaj sa Sarajevom i Mostarom.

1 48
Foto: direktno.ba

Učestvovali smo na brojnim projektima, a sada organizujemo takmičenje namijenjeno studentima i srednjoškolcima. “Reconnect” nije samo takmičenje već ima i edukativni karakter. Prvi dan studenti i učesnici će imati priliku slušati predavanja nekih od stručnjaka iz IT svijeta. Drugi dan takmičenja namijenjen je za individualno takmičenje, a to je takmičarsko programiranje. Očekivat će se da takmičari određene zadatke riješe za određeni vremenski period. Ocjenjivat će se njihova spretnost i efikasnost u rješavanju zadataka. Nakon toga slijedi grupno takmičenje “Hakaton” koje je namijenjeno samo za studente Univerziteta u Zenici. Takmičit će se deset ekipa po 4 ili 5 učesnika po ekipi, gdje će učesnici na zadatu temu morati pronaći odgovarajuće rješenje. Ocjenjivat će se njihova ideja rješavanja problema i mogućnost implementacije iste, kazala je uposlenica Blandusa Ajna Fetić.

Nagradni fond za prvo mjesto u kategoriji individualnih takmičara iznosit će 3000 KM, drugo mjesto 2000 KM, a treće 1000 KM.

Menadžerica Blandus-a je pozvala sve mlade koji imaju određen nivo znanja iz IT sektora na učešće na takmičenju.

– Svi kandidati moraju imati manje od jedne godine iskustva u IT svijetu jer je cilj da se znanje i vještine prošire u toku i nakon takmičenja, kazala je menadžerica Blandusa Stupar-Rizvić.

Prof. dr. Lemeš je dodao da je veliki broj sponzora za navedeno takmičenje, te da se informacije oko takmičenja mogu pronaći na web stranici reconnect.size.ba, ali i da će informacije biti objavljene i na zvaničnoj stranici Univerziteta u Zenici.