Pretjerano konzumiranje alkohola izaziva ubrzano starenje mozga

Razmislite o ovim činjenicama naredni put kada krenete na zabavu.


Foto: Envato

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbjegavati pretjerano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

Advertisements

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika. Alkohol nije konzumiralo 2,7 posto njih, dok su ostali u prosjeku pili više od sedam čaša alkohola sedmično. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

– Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola sedmično, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivine sposobnosti, rekla je doktorica Anja Topivala.

Advertisements

Ljekar Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osjetljiv na povećanje nivoa gvožđa.

– Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga, objasnila je.

Stručnjaci savjetuju ljudima da piju jednu ili dvije čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu, prenosi Hayat.ba.