Pravni fakultet u Zenici domaćin međunarodnog takmičenja iz trgovačke arbitraže

Studenti sa pravnih fakulteta iz BiH, Prištine i Saarlanda (Njemačka) imaće priliku razvijati svoje vještine usmenog izlaganja sa stručnjacima iz SAD i BiH.


unze 1
Foto: Zenicainfo.ba

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici sa svojim partnerima Programom američke Vlade zarazvoj trgovačkog prava (CLDP) i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini već par godina organizuje pripremno takmičenje Zenica Vis Pre-Moot. Radi se o pripremnom takmičenju za takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, odnosno najprestižnijem svjetskom takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže koje se tradicionalno održava u Beču.

Trening će se održati u periodu od 6. do 8. februara u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, gdje će studenti i studentice sa pravnih fakulteta iz Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Prištine i Saarlanda (Njemačka) imati priliku razvijati svoje vještine usmenog izlaganja sa stručnjacima iz SAD i BiH, piše Oslobodjenje.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon treninga, na Pravnom fakultetu UNZE održati će se pripremno takmičenje Zenica Vis Pre-Moot pred profesorima i ekspertima u oblasti arbitražnog i trgovačkog prava. Pored timova koji će učestvovati na treningu, takmičenju će se pridružiti i tim Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Takmičenje će se održati uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH, organizacija ELSA Zenica i GIZ te advokatskih kancelarija CMS i Karanović & Partners.

Podsjećamo, Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici je jedan od najuspješnijih timova iz BiH i regiona na Vis Moot takmičenju, a akademska trenerica je asistentica mr.iur. Amina Hasanica. Tri puta zaredom se plasirao u završne runde samog takmičenja, dok je najveći uspjeh ostvaren 2019. godine kada je zauzeo treće mjesto od ukupno 380 timova iz cijelog svijeta.