Poziv za učestvovanje na radionici “Pravda u tranziciji”

Radionica za mlade Pravda u tranziciji će uključivati interaktivna predavanja o ljudskim pravima, govoru mržnje, tranzicijskoj pravdi i krivičnom gonjenju.


Konferencija

U sklopu Projekta “Animiranje mladih za pomirenje – Budi Inspiracija” Nacionalni demokratski institut (NDI BiH) organizuje radionicu za mlade Pravda u tranziciji. Projekat “Animiranje mladih za pomirenje – Budi Inspiracija” je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementira ga Nacionalni demokratski institut. Projekat je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u Bosni i Hercegovini, regionu i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina.

Učesnici će učiti i razgovarati o ljudskim pravima i s njima povezanim vrijednostima, njihovom historijatu i različitim klasifikacijama, o tranzicijskoj pravdi u postkonfliktnom društvu, kao i poštivanju i kršenju ljudskih prava u savremenom društvenom kontekstu. U drugom dijelu radionice, učesnici će učestvovati u simulaciji suđenja u kojoj će biti podijeljeni u tri grupe: tužilaštvo, obrana i sudije. Aktivnosti na radionici će omogućiti učesnicima/ama da razviju razumijevanje tranzicijske pravde, obučiti ih vještinama potrebnim za objektivno ocjenjivanje činjenica i razumijevanje različitih narativa i sukoba.

67685262 2286503538093658 3511710302255185920 o 1024x568 1

Radionica je planirana od 19. do 25. 6. 2020. godine u skladu sa svim pravilima, mjerama i instrukcijama za zaštitu zdravlja koje će važiti u datom periodu. Troškove noćenja, hrane, materijala i prijevoza snosit će organizator.

Ukoliko epidemiološka situacija u državi ne bude dozvoljavala da se radionica održi uživo, održat će se online, a planirani period održavanja je druga polovina juna 2020. godine. Organizatori će blagovremeno obavijestiti odabrane učesnik o načinu i vremenu i/ili mjestu održavanja radionice.

Ukoliko ste punoljetni i želite da se prijavite za učešće na radionici Pravda u tranziciji, potrebno je da ispunite aplikaciju koja se nalazi na sljedećem linku.

Rok za prijave je ponedjeljak 18.05.2020. godine do 16 sati. Samo pozitivno ocijenjeni aplikanti će biti kontaktirani do 27. 5, te će se s njima u daljem procesu selekcije obaviti online intervjui od 28.05. do 04.6. 2020. godine.

Za više informacija o radionici, kontaktirajte Indiru Imamović putem email adrese igrahic@ndi.org ili pogledajte link.