Poziv studentima za stipendije OSCE-a

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) objavila je danas poziv za kandidate za 18 potpuno plaćenih stipendija na Evropskoj akademiji inovacija (EIA), jednom od vodećih svjetskih programa ljetnog poduzetništva za mlade stručnjake, studente, nedavne diplomce i mlade početnike.


osce

Odabrani finalisti sa područja Zapadnog Balkana imat će priliku da, od 8. do 27. jula u Torinu, budu dio multikulturalnog ekosistema zajedno sa profesionalcima i mentorima iz vodećih svjetskih institucija, uključujući poslovne lidere iz Amerike, Evrope i Azije, koji će pomoći talentovanim učesnicima da se istaknu i naprave razliku u društvu.

Pod pokroviteljstvom italijanskog predsjedavanja OSCE-om 2018. godine, a u okviru projekta YDEAS (Young Developers and Entrepreneurs to Advance Start-ups in the Western Balkans) koji vodi Kancelarija koordinatora OSCE-a za ekonomske i ekološke aktivnosti (OCEEA), stipendije će biti promovisane kroz mrežu terenskih misija OSCE-a, kao i lokalnih predstavništava Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Podsticanje ogromnog potencijala mladih na Zapadnom Balkanu predstavlja dugoročnu investiciju za budućnost cijelog regiona. U okviru predsjedavanja OSCE-om, mladi su naš glavni prioritet za Zapadni Balkan. Ovaj program pomoći će stvaranju zajednice mladih sa inovativnim idejama i najsavremenijim vještinama, spremnim za konkurisanje na globalnom tržištu, rekao je predsjedavajući OSCE-a, italijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.

Kandidati sa područja Zapadnog Balkana mogu poslati svoju aplikaciju za Evropsku akademiju inovacija, u periodu od 3. maja do 4. juna 2018. godine (24:00 CET) putem ovog linka, naznačujući naslov stipendije “OSCE stipendijski program”. Polovina stipendija je rezervisana za žene kandidate.

Stipendija uključuje 15-odnevni program, mentorstvo, predavanja, metodologiju, događaje, 6 ECTS bodova, put i smještaj.

Ova pilot inicijativa je sastavni dio angažmana Kancelarije koordinatora OSCE-a za ekonomske i ekološke aktivnosti (OCEEA) u oblasti razvoja ljudskog kapitala, u skladu sa prioritetima italijanskog predsjedavanja OSCE-om 2018. godine.

Za dalje informacije obratite se najbližoj terenskoj misiji OSCE-a ili lokalnoj kancelariji RYCO-a ili pošaljite e-mail na YDEAS@osce.org.

(OSCE.org)